Fisk- och skaldjursbiffar

Publicerat:
2023-01-20Ingredienser
4portioner
- 500gfiskrens
- 1stägg
- 1stcitron, bara skalet (spara saften till musselkoket
- 2mskskirat smör, spara vasslen från det skirade smöret.
- 1/2stmorot
- 2klyfta(or)vitlök
- 1/2stPalsternacka
- 1kruk(or)färsk dill
- 1/2dlmusselsky
- 1-2mskMaizena
- salt (smaka av)
- peppar (smaka av)
- socker (smaka av)
Puré
- 200gpotatis
- 50gmorötter
- 100gkålrot
- 50gpalsternacka
- 1/2dlmusselsky
- 2mskVassle från det skirade smöret
- salt och peppar
Musslor med sky
- 1påse(ar)svenskodlade musslor
- 2dlgrädde
- 1stcitron, saften
- skalet från rotsakerna till purén
- 4klyfta(or)vitlök
- 1/2litervatten från purékokningen
- 1mskkycklingfond
- 2tsksalt
- 1krmpeppar
Så lagar du
Koka av musslorna, gärna dagen före. Kokade musslor går utmärkt att frysa in och spara.
Skala rotsakerna och mal dem tillsammans med fisken och vitlöken. Lägg allt i en bunke och blanda ner grädde maizena, ägg, musselskyn. Hacka ner den färska dillen. Blanda färsen noga och gör ett stekprov. Om den inte håller ihop så kan du blanda i mer maizena. Låt gärna smeten få vila i några minuter innan du saltar, så binds vätskan upp i fiskbiffen. Salta istället strax innan du steker den. Stek sedan biffen på medeltemperatur i skirat smör.
Puré
Tärna och koka rotsakerna i lättsaltat vatten, ju mindre tärningar desto snabbare går det att koka rotsakerna - då sparar man både tid och energi.
Gör ett stickprov i rotsakerna, när de är klara silar du av vattnet. OBS! Spara vattnet till musselkokningen.
Krossa rotsakerna med en visp eller liknande. Tillsätt grädden och vasslen från smöret. Smaka av med salt och peppar.
Musselsky
Rensa musslorna, fräs vitlöken i skirat smör. Lägg försiktigt ner musslorna i vitlöken och slå på rotsaksvattnet. Vänd om och lägg på locket. Låt koka i max 1 minut och slå sedan på grädden. Koka musslorna under lock tills dom öppnar sig. Sila av skyn och spara den - eller servera som det är.
_____________________________________