Flatbreads med grillad sparris, chilihonung och vispad ricotta

Publicerat:
2024-05-03Tillagningstid:
Prova en rätt med en "swicy" touch! Sött (sweet) och hett (spicy) tröttnar man aldrig på.
Ingredienser
4portioner
- 1knippa(or)grön sparris
- olivolja
- salt & nymalen svartpeppar
- 2stnaanbröd (baka själv eller köp färdiga)
- 1burk(ar)ricotta
- 0,75dlvispgrädde
- 1stcitron, det rivna skalet
- 1mskcitronsaft
- 1näve ruccola
- 1dlrostade finhackade mandlar (alt. pistagenötter)
- 3-4mskchilihonung
Chilihonung
- 2dlhonung
- 2tskchiliflakes efter smak
- 1tskäppelcidervinäger
Så lagar du
- Vispa upp ricottan med elvisp, tillsätt grädde och vispa tills du har en krämig, fluffig konsistens. Krydda med salt, peppar och rivet citronskal och blanda runt.
- Skär bort de nedersta lite träiga ändarna på sparrisen och sväng runt eller pensla resten med lite olivolja. Krydda med salt och peppar och grilla eller stek sparrisen över het värme i någon minut runt om så att de får fin färg (men fortfarande är ”al dente”) Skär dem i grova bitar (ca 2 cm långa) och lägg dem åt sidan.
- Grilla naanbröden hastigt så de blir varma.
- Bred generöst med ricotta över de varma naanbröden, fördela sparris över. Ringla chilihonung över och toppa med ruccola och hackade nötter. Servera genast.
Chilihonung
- Hetta försiktigt upp honung, önskad chili (om färsk skiva den först tunt, men tänk på att tvätta de ordentligt först) och vinäger i en liten kastrull på medeltemperatur.
- Låt den sjuda upp och stäng sedan av värmen (ej koka).
- Låt stå tills den börjar bli svalare och häll sedan på en väl rengjord glasburk med lock. Sila eventuellt bort chili före (låter du chilin ligga med blir den starkare)
- Förvara i rumstemperatur.