Frasig äppelpaj med inbakad vaniljsås

Frasig äppelpaj med inbakad vaniljsås

Publicerat:

Tillagningstid:

De här portionspajerna är en storfavorit här hemma. Krämig vaniljkräm möter syrliga äpplen och nyfikna nosar sticker in i köket när kaneldoften sprider sig i huset. Pajerna flyger nästan iväg av sig själva från plåten direkt de kommer ut ur ugnen. De är mycket enkla och snabba att tillaga och OM det skulle bli någon över går de bra att frysa in.

Ingredienser

6portioner

  • 1paket
    kyld smördeg, färdigkavlad (finns rullar att köpa)
  • 1dl
    bakfast vaniljkräm (finns färdigt pulver att köpa som blandas med mjölk)

Äppelkompott:

  • 2st
    äpplen
  • 1st
    citron
  • 0,5dl
    ljus sirap
  • 1tsk
    kanel eller kardemumma
  • 1-2tsk
    potatismjöl
  • 1msk
    vatten

Till pensling: 1 ägg, råsocker eller pärlsocker

    Så lagar du

    Börja med kompotten:

    1. Riv citronskalet och tärna äpplena. Lägg dem i en gryta med sirap och citronskal, pressa på citronsaften. Koka upp och sjud ett par minuter. Smaka av med kanel eller kardemumma och sirap.

    2. Blanda potatismjöl och vatten, rör ner i kompotten och koka upp. Om kompotten ser lös ut tillsätt lite mer redning. Låt svalna.

    3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn eller 200 grader varmluft. Rulla ut smördegen. Dela i 6 bitar (eller 4 om du vill ha större pajer). Fördela äppelkompott och vaniljkräm ovanpå och vik ihop till avlånga paket. Om du vill kan du skära snitt i kanterna på degen och fläta degen över fyllningen. Se till att det inte är några hål så att fyllningen stannar kvar.

    4. Pensla med ägg, strö på socker och baka dem gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 15 minuter.

    Pajerna går jättebra att frysa in.

    Dela det här receptet med dina vänner!