Frasig äppelpaj med inbakad vaniljsås

Publicerat:
2022-11-08Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1paketkyld smördeg, färdigkavlad (finns rullar att köpa)
- 1dlbakfast vaniljkräm (finns färdigt pulver att köpa som blandas med mjölk)
Äppelkompott:
- 2stäpplen
- 1stcitron
- 0,5dlljus sirap
- 1tskkanel eller kardemumma
- 1-2tskpotatismjöl
- 1mskvatten
Till pensling: 1 ägg, råsocker eller pärlsocker
Så lagar du
Börja med kompotten:
1. Riv citronskalet och tärna äpplena. Lägg dem i en gryta med sirap och citronskal, pressa på citronsaften. Koka upp och sjud ett par minuter. Smaka av med kanel eller kardemumma och sirap.
2. Blanda potatismjöl och vatten, rör ner i kompotten och koka upp. Om kompotten ser lös ut tillsätt lite mer redning. Låt svalna.
3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn eller 200 grader varmluft. Rulla ut smördegen. Dela i 6 bitar (eller 4 om du vill ha större pajer). Fördela äppelkompott och vaniljkräm ovanpå och vik ihop till avlånga paket. Om du vill kan du skära snitt i kanterna på degen och fläta degen över fyllningen. Se till att det inte är några hål så att fyllningen stannar kvar.
4. Pensla med ägg, strö på socker och baka dem gyllene mitt i ugnen. Det tar cirka 15 minuter.
Pajerna går jättebra att frysa in.