Friterade bläckfiskringar

Friterade bläckfiskringar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fritering kräver värmetåliga oljor och då är varmpressade oljor lämpliga, såsom varmpressad rypsolja, rapsolja, solrosolja, majsolja och jordnötsolja.

Ingredienser

2portioner

  • 200g
    friterade bläckfiskringar
  • 2st
    ägg
  • 2msk
    vatten
  • 2dl
    vetemjöl
  • 4dl
    asiatiskt ströbröd
  • 7 ½dl
    varmpressad solrosolja
  • 7 ½dl
    varmpressad rypsolja
  • citronsaft
  • salt

Så lagar du

1. Vispa upp ägg med lite vatten.

2. Vänd bläckfiskringarna först i mjöl, sen ägg och sist i ströbrödet. Om ströbrödet inte fastnar, upprepa med vispat ägg och ströbröd.

3. Fritera 1-1,5 min i en blandning av varmpressad solrosolja och rypsolja, 180 grader.

4. Lägg upp på hushållspapper för att rinna av. Salta och pressa över citronsaft. Servera genast med en god majonnäs.

Tips vid fritering

Se till att kastrullen är minst dubbelt så hög som oljemängden. Oljan bubblar upp vid fritering av råvaror som innehåller vatten eller är frysta.

Håll också koll på temperaturen på oljan, ca 180 grader för snabbfritering, ca 150 grader vid längre fritering för att behålla jämn färg.

När oljan svalnat, sila tillbaka i flaskan och förvara i kyl. Oljan kan då återanvändas 3–4 gånger.

Dela det här receptet med dina vänner!