Hemmagjord rostad lök till sportlovskorven

Publicerat:
2023-02-22Ingredienser
- 5stbanan-schalottenlök (går också fint att använda vanlig gul lök)
- 1-2mskmaizena
- 1literfrityrolja
- salt
Så lagar du
1. Skala och dela löken på längden. Skär löken i tunna strimlor och lägg dem i en vid form och sväng runt så att alla lökdelar separeras. Pudra över maizena och sväng runt med händerna så att löken täcks i ett tunt lager mjöl.
2. Hetta upp en stor kastrull med olja, tänk på att ha ett lock vid sidan av och ha inte på fläkten. När oljan är ca 160 grader (kontrollera med termometer eller lägg i en liten bit ljust bröd – blir brödet gyllenbrunt på någon minut är oljan tillräckligt varm). Lägg ner ca 1/2 av löken och låt fritera tills löken är gyllenbrun. Rör om någon gång under tiden så löken separeras.
3. Ta upp med hålslev och lägg på dubbelt hushållspapper. Krydda med lite salt och fritera sedan resten av löken. När löken kallnat helt kan du lägga den i en burk med lock som du lägger ett hushållspapper i botten på. Förvara mörkt och svalt i skafferiet där löken håller i ca 1-2 månader.