Sierra Leonsk fiskgryta

En djup tallrik med friterade knyten av olika slag, bland annat räkor. Rätten har toppats med två klyftor lime.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den boil stew som Miatta Marke lagar i programmet är tyvärr ett hemligt familerecept. Men här är istället ett klassiskt recept på Sierra Leonsk fiskgryta. (På bilden är det dock Miattas rätt som även innehåller räkor)

Ingredienser

6 - 8portioner

Fiskbollarna

  • 500g
    koljafilé eller någon fast vit fisk, skuren i bitar
  • 2st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 1st
    liten lök, hackad
  • 1st
    chili, hackad (Scotch bonnet eller habanero)
  • 1bit(ar)
    färsk ingefära (ca 1,5 cm), skalad och hackad
  • 4msk
    jordnötssmör (utan socker och utan salt)
  • 1st
    fisk- eller kycklingbuljongtärning smulad
  • olja, för fritering
  • salt, efter smak

Grytan

  • 120ml
    kallpressad kokosolja
  • 2st
    stora lökar (ca 500 g), finhackad
  • 2-3msk
    valfri chilisås
  • 200g
    färska tomater, hackade
  • 1-2msk
    tomatpuré
  • 1st
    timjankvist
  • 1st
    lagerblad

Så lagar du

Fiskbullarna

  1. Lägg alla ingredienser, utom oljan, i en matberedare och pulsera tills blandningen är finhackad.
  2. Tillsätt salt efter behov till fiskbullsblandningen och blanda väl. 
  3. Använd en tesked och forma blandningen till storlek som pingisbollar. Lägg bollarna på en plåt redo att friteras
  4. Hetta upp oljan i en stor, djup, tjockbottnad kastrull som inte är mer än halvfull. 
  5. Testa att det är tillräckligt varmt genom att droppa en bit lök i oljan. Om det fräser, stiger till ytan och bryns på 30–40 sekunder, är oljan klar.
  6. Fritera bollarna försiktigt i omgångar, se till att varje sats är genomkokt och brun (skär en öppen från varje sats för att testa). 
  7. Ta bort från oljan med en hålslev och ställ åt sidan.

 

Grytan

  1. Hetta upp kokosoljan i en ren stekpanna på medelvärme.
  2. Tillsätt löken och stek på låg värme, kontrollera då och då tills löken är mjuk och gyllenbrun. Detta kan ta upp till en timme. Denna process ska inte påskyndas eftersom det är den skonsamma tillagningen av löken och karamelliseringen som ger denna gryta dess rika och lätt söta smak.
  3. När löken är kokt, tillsätt chilisås, hackade tomater, tomatpuré, timjan och lagerblad. Koka under omrörning i 1–2 minuter och tillsätt sedan de stekta fiskbullarna. Det är mycket viktigt att ingen vätska tillsätts i grytan.
  4. Rör om och låt sjuda i ca 5 minuter, smaka sedan av såsen och salta och peppra efter behov.

 

Serveras med kokosris.

Dela det här receptet med dina vänner!