Sierra Leonsk fiskgryta

Publicerat:
2025-04-11Tillagningstid:
Den boil stew som Miatta Marke lagar i programmet är tyvärr ett hemligt familerecept. Men här är istället ett klassiskt recept på Sierra Leonsk fiskgryta. (På bilden är det dock Miattas rätt som även innehåller räkor)
Ingredienser
6 - 8portioner
Fiskbollarna
- 500gkoljafilé eller någon fast vit fisk, skuren i bitar
- 2stvitlöksklyftor, hackade
- 1stliten lök, hackad
- 1stchili, hackad (Scotch bonnet eller habanero)
- 1bit(ar)färsk ingefära (ca 1,5 cm), skalad och hackad
- 4mskjordnötssmör (utan socker och utan salt)
- 1stfisk- eller kycklingbuljongtärning smulad
- olja, för fritering
- salt, efter smak
Grytan
- 120mlkallpressad kokosolja
- 2ststora lökar (ca 500 g), finhackad
- 2-3mskvalfri chilisås
- 200gfärska tomater, hackade
- 1-2msktomatpuré
- 1sttimjankvist
- 1stlagerblad
Så lagar du
Fiskbullarna
- Lägg alla ingredienser, utom oljan, i en matberedare och pulsera tills blandningen är finhackad.
- Tillsätt salt efter behov till fiskbullsblandningen och blanda väl.
- Använd en tesked och forma blandningen till storlek som pingisbollar. Lägg bollarna på en plåt redo att friteras
- Hetta upp oljan i en stor, djup, tjockbottnad kastrull som inte är mer än halvfull.
- Testa att det är tillräckligt varmt genom att droppa en bit lök i oljan. Om det fräser, stiger till ytan och bryns på 30–40 sekunder, är oljan klar.
- Fritera bollarna försiktigt i omgångar, se till att varje sats är genomkokt och brun (skär en öppen från varje sats för att testa).
- Ta bort från oljan med en hålslev och ställ åt sidan.
Grytan
- Hetta upp kokosoljan i en ren stekpanna på medelvärme.
- Tillsätt löken och stek på låg värme, kontrollera då och då tills löken är mjuk och gyllenbrun. Detta kan ta upp till en timme. Denna process ska inte påskyndas eftersom det är den skonsamma tillagningen av löken och karamelliseringen som ger denna gryta dess rika och lätt söta smak.
- När löken är kokt, tillsätt chilisås, hackade tomater, tomatpuré, timjan och lagerblad. Koka under omrörning i 1–2 minuter och tillsätt sedan de stekta fiskbullarna. Det är mycket viktigt att ingen vätska tillsätts i grytan.
- Rör om och låt sjuda i ca 5 minuter, smaka sedan av såsen och salta och peppra efter behov.
Serveras med kokosris.