Vegansk tempura på svamp med ponzumajonnäs

Publicerat:
2025-03-14I Japan använder man ett glutenfattigt mjöl till tempura men genom att sikta mjölet och bara röra ihop smeten slarvigt går det bra med vanligt vetemjöl. Låt det hellre vara klumpar av mjöl i smeten än att blanda den för mycket. Risken om du blandar för mycket är att tempuran inte blir krispig. Ponzu är en japansk citrusaktig sojasås som man gör med citrusfrukten yuzu, soja, ingefära mm. Men den friska syran kan också uppnås genom att kombinera citron och lime. Här gör vi såsen i form av en vegansk majonnäs som med fördel kan förberedas i förväg om man vill.
Ingredienser
4portioner
- 1dlkikärtsspad
- 1dliskallt vatten
- 1krmsalt
- 1½dlsiktat vetemjöl
- 1krmbakpulver
- 120gostronskivling
- 1½literfrityrolja
Norisalt
- 1stnori-blad
- ½tskchiliflakes
- 1mskrostade sesamfrön (gärna både svarta och vita)
- 1mskflingsalt
Ponzumajonnäs
- 3mskkikärtsspad
- 1tskdijonsenap
- 1½tskcitronjuice eller blandning av lime/citron
- rivet skal från 1 lime
- 1tskfinriven ingefära
- ½stvitlöksklyfta
- 2tskjapansk soja
- 2dlneutral olja, t ex raps (ej kallpressad)
- salt
Så lagar du
Ponzumajonnäs
- Mixa samman alla ingredienser utom olja och salt med en stavmixer.
- Tillsätt rapsoljan droppvis under tiden du mixar och fortsätt mixa tills all olja är i och du har en fluffig majonnäs.
- Smaka av med salt och låt gärna stå i kylskåp en halvtimme innan servering.
Majonnäsen klarar sig i kylskåp i ca 1 vecka.
Norisalt
- Riv noribladet i mindre bitar och mixa det tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare med knivar eller i en kryddkvarn.
- Mixa det inte för mycket, det får gärna vara lite grovt.
- Häll saltet i en skål och ställ åt sidan.
Tempura
- Rör samman salt, kikärtsspad och iskallt vatten lätt, med t ex en asiatisk ätpinne.
- Sikta ner vetemjöl och bakpulver genom en sil i vätskan.
- Rör slarvigt om, det får gärna vara lite klumpar i smeten.
- Låt stå i ca 30 minuter i rumstemperatur.
- Riv ostronskivlingen i tunnare trådar.
- Hetta upp en kastrull med ca 1,5 liter frityrolja.
- Doppa svampen i smeten och fritera ca 5 bitar åt gången (beroende på hur vid kastrull du har) i ca 2 minuter. De ska inte få för mycket färg men bli rejält krispiga.
- Ta upp tempuran med en hålslev och lägg dem på dubbelt hushållspapper, toppa med norisalt och servera sedan nyfriterade med ponzumajonnäsen.