Vegansk tempura på svamp med ponzumajonnäs

En grön tallrik med friterad svamp.

Publicerat:

I Japan använder man ett glutenfattigt mjöl till tempura men genom att sikta mjölet och bara röra ihop smeten slarvigt går det bra med vanligt vetemjöl. Låt det hellre vara klumpar av mjöl i smeten än att blanda den för mycket. Risken om du blandar för mycket är att tempuran inte blir krispig. Ponzu är en japansk citrusaktig sojasås som man gör med citrusfrukten yuzu, soja, ingefära mm. Men den friska syran kan också uppnås genom att kombinera citron och lime. Här gör vi såsen i form av en vegansk majonnäs som med fördel kan förberedas i förväg om man vill.

Ingredienser

4portioner

  • 1dl
    kikärtsspad
  • 1dl
    iskallt vatten
  • 1krm
    salt
  • dl
    siktat vetemjöl
  • 1krm
    bakpulver
  • 120g
    ostronskivling
  • liter
    frityrolja

Norisalt

  • 1st
    nori-blad
  • ½tsk
    chiliflakes
  • 1msk
    rostade sesamfrön (gärna både svarta och vita)
  • 1msk
    flingsalt

Ponzumajonnäs

  • 3msk
    kikärtsspad
  • 1tsk
    dijonsenap
  • tsk
    citronjuice eller blandning av lime/citron
  • rivet skal från 1 lime
  • 1tsk
    finriven ingefära
  • ½st
    vitlöksklyfta
  • 2tsk
    japansk soja
  • 2dl
    neutral olja, t ex raps (ej kallpressad)
  • salt

Så lagar du

Ponzumajonnäs

  1. Mixa samman alla ingredienser utom olja och salt med en stavmixer. 
  2. Tillsätt rapsoljan droppvis under tiden du mixar och fortsätt mixa tills all olja är i och du har en fluffig majonnäs. 
  3. Smaka av med salt och låt gärna stå i kylskåp en halvtimme innan servering. 

Majonnäsen klarar sig i kylskåp i ca 1 vecka.  
 

Norisalt

  1. Riv noribladet i mindre bitar och mixa det tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare med knivar eller i en kryddkvarn. 
  2. Mixa det inte för mycket, det får gärna vara lite grovt. 
  3. Häll saltet i en skål och ställ åt sidan. 

 

Tempura

  1. Rör samman salt, kikärtsspad och iskallt vatten lätt, med t ex en asiatisk ätpinne. 
  2. Sikta ner vetemjöl och bakpulver genom en sil i vätskan. 
  3. Rör slarvigt om, det får gärna vara lite  klumpar i smeten. 
  4. Låt stå i ca 30 minuter i rumstemperatur.
  5. Riv ostronskivlingen i tunnare trådar. 
  6. Hetta upp en kastrull med ca 1,5 liter frityrolja. 
  7. Doppa svampen i smeten och fritera ca 5 bitar åt gången (beroende på hur vid kastrull du har) i ca 2 minuter. De ska inte få för mycket färg men bli rejält krispiga. 
  8. Ta upp tempuran med en hålslev och lägg dem på dubbelt hushållspapper, toppa med norisalt och servera sedan nyfriterade med ponzumajonnäsen.   

Dela det här receptet med dina vänner!