Friterade chokladkex med hemgjord vaniljglass och färska björnbär

Publicerat:
2021-10-20Tillagningstid:
Friterade oreokakor med hemgjord vaniljglass är en hyllning till familjen Blomqvists mest besökta restaurang och hela familjens favorit!
Ingredienser
6portioner
- 1paketchokladkakor med fyllning, t ex Oreos
- olja med neutral smak, att fritera i
- florsocker, efter smak
- färska björnbär
- flingsalt, efter smak
- färsk citronmeliss, efter smak
Hemgjord vaniljglass
- 2 ½dlvispgrädde
- 2 ½dlmjölk
- 1vaniljstång
- 1 ½dlströsocker
- 1 ½dlströsocker
- 4äggulor
Frityrsmet
- 2dlvetemjöl
- ½dlmajsstärkelse
- 1tskbakpulver
- ½tskströsocker
- 1krmsalt
- 2dlmjölk
Så lagar du
- Glass: Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och de urgröpta vaniljfröna i en tjockbottnad kastrull. Låt dra ca 15 minuter.
- Vispa socker och äggulor poröst med elvisp eller i bakmaskin. Slå gräddmjölken över ägg- och sockerblandningen för att sedan hälla tillbaka all smet i kastrullen. Värm blandningen till 86 grader. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.
- Ta vaniljstången ur kastrullen. Nu ska glassmeten frysas i glassmaskinen. Krämigheten som man får när man fryser glassen under ständig omrörning är svår att åstadkomma utan glassmaskin. Om nedfrysningen tar för lång tid i glassmaskinen kan glassen kristalliseras.
- Frityrsmet: Medan glassen går klart, börja med frityrsmeten. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölk. Rör smeten så lite som möjligt. Låt stå och svälla lite.
- Värm upp oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull. Doppa Oreokakorna i frityrsmeten och lägg försiktigt ner dem i oljan. Fritera kakorna tills de är knappt gyllene, ta upp dem och låt sedan svalna en aning.
- Höj temperaturen på oljan till 180 grader och fritera kakorna igen tills de har en djup gyllenbrun färg. Ta upp kakorna med en hålslev eller tång och lägg dem på papper så att oljan rinner av.
- Lägg upp glassen på ett vackert fat, lägg på de friterade Oreokakorna, pudra med florsocker genom en sil, garnera med färska björnbär, strö över lite flingsalt och dekorera med citronmeliss före servering.
Obs!
När man friterar är det viktigt att köksfläkten är avstängd och att man har ett lock nära till hands om det mot förmodan skulle börja brinna. Häll aldrig vatten i het olja.
Fritera inte heller för mycket på samma gång, då sjunker temperaturen på oljan.