Gnocchi på rödbetor och ricotta

Publicerat:
2023-09-27Tillagningstid:
En fantastiskt vacker rätt med fluffiga, lätta gnocchi i knallig ceris färg. Det mesta blir ju också godare om man häller på brynt smör och de här godingarna är inget undantag. Går fint att göra om man har ett par kokta rödbetor över och kan även göras på andra grönsaker om pumpa, morot och spenat. Kom ihåg att arbeta in mjölet med lätt hand och tillsätt det sparsamt. Då blir gnocchin luftig och lätt! Gorgonzolan kan bytas ut mot parmesan eller en lagrad pecorino.
Ingredienser
4portioner
- 300grödbetor (ca)
- 250gricotta
- 3mskriven parmesan
- 1stcitron (skalet)
- 1nypa(or)salt
- 200gmjöl (ca)
- 3msksalt till kokvattnet
Brynt salvia- och hasselnötssmör
- 100gsmör
- 0,5kruk(or)salvia
- 1dlrostade hasselnötter
- 100ggorgonzola eller riven parmesan
Så lagar du
- Skala rödbetor och koka dem i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Spara en skvätt av kokvattnet.
- Låt betorna svalna och mixa dem med matberedare eller stavmixer. Ta med lite kokvatten om det blir för torrt. Mixa till en puré.
- Blanda ricotta med parmesan och salt. Tillsätt rödbetspurén och smaksätt med rivet citronskal. Blanda om ordentligt.
- Rör försiktigt ner lite mjöl i taget till en hanterbar deg. Den får inte bli hård. För mycket mjöl gör gnocchin tunga och stabbiga.
- Låt degen stå i kylen i ca 15 minuter.
- Dela degen i i mindre bitar med en degskrapa.
- Rulla till knubbiga rullar, ca 2 cm tjocka.
- Dela till mindre bitar.
- Rulla gärna dina gnocchin mot en gaffel eller gnocchibräda så du får en räfflad yta. Lägg upp på en mjölad bricka.
- Koka upp rikligt med vatten.
- Plocka salviabladen. Hacka de rostade nötterna grovt.
- Bryn smöret i en liten kastrull under omrörning. När det skummar och har fått en ljusbrun färg. Lägg i salviabladen och nötterna. Ställ åt sidan.
- Salta det kokande vattnet och koka gnocchin tills de flyter upp till ytan.
- Lyft ur vattnet med en hålslev och lägg upp på ett fat. Salta och peppra. Smula över gorgonzola och slå över det brynta smöret.