Grillade laxspett med miso-honungsmarinad

Publicerat:
2025-05-28Tillagningstid:
Grillade laxspett med en umamirik marinad av miso och honung som ger en härlig balans mellan sött och salt. Perfekt för grillkvällar eller en smakfull middag.
Till det en fräsch, örtig och smakrik sås med asiatiska smaker som även passar perfekt till annat grillat, sallader eller som dip!
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1½kglaxfilé (skinnfri)
- ½dlmirin
- 2mskljus miso
- 2stvitlöksklyftor (rivna)
- 2mskhonung
- 2msksoja
- 1msksesamolja
- efter smakchili
- efter smakkorianderblad
- grillspett (blötlägg i vatten om de är av trä)
Asiatisk "Green goddess"-dressing
- 1knippa(or)koriander (inkl. stjälkar)
- 2mskrisvinäger
- 1mskfinhackat citrongräs (endast den ljusa delen)
- 1mskriven ingefära
- 1tskhackad chili (eller efter smak)
- 1stvitlöksklyfta
- 1tsksalt
- ½dlvatten
- 1dlolivolja
Så lagar du
- Blanda mirin, miso, riven vitlök, honung, soja och sesamolja i en skål.
- Rör om tills mison är helt upplöst.
- Skär laxfilén i jämnstora kuber, ca 3x3 cm.
- Lägg laxkuberna i marinaden och låt stå i minst 30 minuter (gärna minst 2 timmar i kylskåp).
- Trä laxbitarna på grillspett.
- Grilla på medelhög värme (grill eller grillpanna) i ca 2–3 minuter per sida, tills laxen har fin yta men fortfarande är saftig inuti.
- Strö över korienderblad inför servering.
- Marinaden är även god som sås att ringla över laxen efter grillning.
Tips!
Servera den grillade laxen i hjärtsalladsblad med ris, picklad gurka, fänkål och morot, asiatisk green goddess-sås och misogurka.
Misogurka
- Fördubbla marinaden och blanda hälften av såsen med tunt skivad gurka. Strö över sesamfrön.
Asiatisk "Green goddess"-dressing
- Lägg koriander, risvinäger, citrongräs, ingefära, chili, vitlök och salt i en mixer eller matberedare.
- Tillsätt vatten och mixa tills det börjar bli en slät sås.
- Medan mixern är igång, häll sakta i olivoljan tills såsen blir len och emulgerad.
- Smaka av och justera salt eller syra vid behov.