Grillade laxspett med miso-honungsmarinad

Ett serveringsfat med grillspett

Publicerat:

Tillagningstid:

Grillade laxspett med en umamirik marinad av miso och honung som ger en härlig balans mellan sött och salt. Perfekt för grillkvällar eller en smakfull middag. Till det en fräsch, örtig och smakrik sås med asiatiska smaker som även passar perfekt till annat grillat, sallader eller som dip!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • kg
    laxfilé (skinnfri)
  • ½dl
    mirin
  • 2msk
    ljus miso
  • 2st
    vitlöksklyftor (rivna)
  • 2msk
    honung
  • 2msk
    soja
  • 1msk
    sesamolja
  • efter smak
    chili
  • efter smak
    korianderblad
  • grillspett (blötlägg i vatten om de är av trä)

Asiatisk "Green goddess"-dressing

  • 1knippa(or)
    koriander (inkl. stjälkar)
  • 2msk
    risvinäger
  • 1msk
    finhackat citrongräs (endast den ljusa delen)
  • 1msk
    riven ingefära
  • 1tsk
    hackad chili (eller efter smak)
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1tsk
    salt
  • ½dl
    vatten
  • 1dl
    olivolja

Så lagar du

  1. Blanda mirin, miso, riven vitlök, honung, soja och sesamolja i en skål. 
  2. Rör om tills mison är helt upplöst. 
  3. Skär laxfilén i jämnstora kuber, ca 3x3 cm. 
  4. Lägg laxkuberna i marinaden och låt stå i minst 30 minuter (gärna minst 2 timmar i kylskåp). 
  5. Trä laxbitarna på grillspett. 
  6. Grilla på medelhög värme (grill eller grillpanna) i ca 2–3 minuter per sida, tills laxen har fin yta men fortfarande är saftig inuti. 
  7. Strö över korienderblad inför servering. 
  8. Marinaden är även god som sås att ringla över laxen efter grillning. 

    Tips! 
    Servera den grillade laxen i hjärtsalladsblad med ris, picklad gurka, fänkål och morot, asiatisk green goddess-sås och misogurka. 


Misogurka 

  1. Fördubbla marinaden och blanda hälften av såsen med tunt skivad gurka. Strö över sesamfrön.  

 

Asiatisk "Green goddess"-dressing

  1. Lägg koriander, risvinäger, citrongräs, ingefära, chili, vitlök och salt i en mixer eller matberedare. 
  2. Tillsätt vatten och mixa tills det börjar bli en slät sås. 
  3. Medan mixern är igång, häll sakta i olivoljan tills såsen blir len och emulgerad. 
  4. Smaka av och justera salt eller syra vid behov. 

 

Dela det här receptet med dina vänner!