Karamelliserade aprikoser med mascarponekräm och kaksmulor

Publicerat:
2025-05-21Tillagningstid:
En härlig och smakrik efterrätt som passar perfekt för utomhusgrillning. Den här rätten blandar det söta från aprikoser och nektariner med den krämiga mascarponekrämen och knapriga kexsmulor.
Ingredienser
4portioner
- 8staprikoser eller nektariner
- 1dlrörsocker
- 100gsmör
- 2dlmascarpone
- 1dlgrädde
- 3msksocker
- kaksmulor (t.ex. lotus)
Så lagar du
- Dela aprikoserna eller nektarinerna på mitten och ta bort kärnorna.
- Smält 100 g smör i en gjutjärnspanna och tillsätt rörsockret.
- Stek tills sockret smälter och får en gyllene färg.
- Lägg aprikoserna eller nektarinerna i den heta pannan och stek tills de blir mjuka och karamelliserade.
- Vispa mascarpone, grädde och socker i en skål tills det får en krämig konsistens.
- Smaka av och justera sötman om det behövs.
- Smula sönder kakan grovt med händerna eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel eller något tungt.
- Lägg de karamelliserade aprikoserna eller nektarinerna på en tallrik.
- Skopa en generös mängd mascarponekräm på toppen och strö över kaksmulorna.