Chermoulasås

Publicerat:
2025-05-14Tillagningstid:
Chermoula är en smakrik, marockansk sås med örter och kryddor. Här serveras den på en bädd av turkisk yoghurt. En perfekt, fräsch sås som passar till både grillat kött, fisk och grönsaker.
Ingredienser
4portioner
- 2 ½dlpersilja (färsk, hackad)
- 2 ½dlkoriander (färsk, hackad)
- 1-2stvitlöksklyftor (finhackade)
- 1tskkoriander (mald)
- 1tskchiliflakes
- ½tskpaprika (mald)
- ½tskmalen ingefära
- ½tsksalt
- 1stcitron (zest och saft)
- 2dlolivolja
- 3dlturkisk yoghurt
- sumac
Så lagar du
Finhacka örterna i en matberedare eller för hand och lägg i en skål.
Blanda ner vitlök, koriander, chiliflakes, paprika, ingefära och salt.
Riv ner citronzestet och pressa i saften från hela citronen.
Häll i olivoljan och blanda tills du får en jämn och krämig konsistens.
Bred ut den turkiska yoghurten på på botten av ett serveringsfat eller en skål som en bas för chermoulasåsen.
Skeda den färdiga chermoulasåsen ovanpå yoghurten.
Toppa med lite sumac.