Chermoulasås

Ett fat med yoghurt som toppats med en grön oljig sås och garnerats med rosa blomblad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Chermoula är en smakrik, marockansk sås med örter och kryddor. Här serveras den på en bädd av turkisk yoghurt. En perfekt, fräsch sås som passar till både grillat kött, fisk och grönsaker.

Ingredienser

4portioner

  • 2 ½dl
    persilja (färsk, hackad)
  • 2 ½dl
    koriander (färsk, hackad)
  • 1-2st
    vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1tsk
    koriander (mald)
  • 1tsk
    chiliflakes
  • ½tsk
    paprika (mald)
  • ½tsk
    malen ingefära
  • ½tsk
    salt
  • 1st
    citron (zest och saft)
  • 2dl
    olivolja
  • 3dl
    turkisk yoghurt
  • sumac

Så lagar du

  1. Finhacka örterna i en matberedare eller för hand och lägg i en skål. 

  2. Blanda ner vitlök, koriander, chiliflakes, paprika, ingefära och salt.  

  3. Riv ner citronzestet och pressa i saften från hela citronen.  

  4. Häll i olivoljan och blanda tills du får en jämn och krämig konsistens.  

  5. Bred ut den turkiska yoghurten på på botten av ett serveringsfat eller en skål som en bas för chermoulasåsen.  

  6. Skeda den färdiga chermoulasåsen ovanpå yoghurten.  

  7. Toppa med lite sumac. 

Dela det här receptet med dina vänner!