Gruyère Tarte

Publicerat:
2022-12-07Tillagningstid:
En fantastisk smarrig och enkel tarte där den söta löken gifter sig fint med den salta alposten.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4mskolivolja
- 10stsalviablad
- 3stgula lökar, tunt skivade
- 250gfärdigkavlad smördeg
- 4stkokta potatisar i skivor
- 200gGruyèreost (grovriven)
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 190C
2. Värm olivoljan och salviabladen i en kastrull. Stek tills de är knapriga och ta sedan genast bort salviabladen och ställ åt sidan.
3. Lägg den skivade löken i samma panna. Koka på låg till måttlig värme i 20–30 minuter, rör om då och då tills de är mjuka och karamelliserade. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg ut smördegen på en klädd ugnsplåt och toppa med karamelliserad lök, lämna en kant runt om. Toppa med potatisen och riven gruyère. Grädda i 20–25 minuter.
5. Ta ut ur ugnen när den är gyllenbrun, toppa med de knapriga salviabladen och servera.
Tips
Lägg tiden på att karamellisera löken ordentligt för den naturliga sötman kickar igång gruyèren och salvian på ett fint sätt.