Harira - soppa från Marocko

Publicerat:
2023-03-07Ingredienser
4 - 6portioner
- 1stgul eller röd lök
- 2stselleristjälkar
- 1ask(ar)krossad tomat (400 g)
- 3klyfta(or)vitlök
- 2-3msktomatpuré
- 2dlgröna linser
- 1paketkokta kikärtor (400 g)
- 2dlRisoni eller Vermicelli
- 2dlhackad persilja
- 1dlhackad koriander
- 1,5litervatten
Kryddor:
- 1tskingefärspulver
- 1tskkanel
- 1tskchili- eller paprikapulver
- 0,5tskkorianderpulver
- 0,5tskgurkmeja
- 2stlagerblad
- 2stbuljongtärningar av valfri sort
- salt och peppar
Stekning:
- Neutral- eller olivolja
Smaksättning:
- Pressad citron
Så lagar du
1. Hacka lök och selleri. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig. Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan.
2. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast.
3. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.
4. Rör ner Risoni och persilja i soppan, låt koka i cirka 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen.
5. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.