Harira - soppa från Marocko

Soppa från Marocko i en gråvit djuptallrik.

Publicerat:

Harira är en nyttig och mättande soppa från Marocko. Det är en traditionell rätt som oftast serveras under ramadan (fastemånad). Den är stärkande och passar därför perfekt att bryta fastan med efter en lång dag.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1st
    gul eller röd lök
  • 2st
    selleristjälkar
  • 1ask(ar)
    krossad tomat (400 g)
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 2-3msk
    tomatpuré
  • 2dl
    gröna linser
  • 1paket
    kokta kikärtor (400 g)
  • 2dl
    Risoni eller Vermicelli
  • 2dl
    hackad persilja
  • 1dl
    hackad koriander
  • 1,5liter
    vatten

Kryddor:

  • 1tsk
    ingefärspulver
  • 1tsk
    kanel
  • 1tsk
    chili- eller paprikapulver
  • 0,5tsk
    korianderpulver
  • 0,5tsk
    gurkmeja
  • 2st
    lagerblad
  • 2st
    buljongtärningar av valfri sort
  • salt och peppar

Stekning:

  • Neutral- eller olivolja

Smaksättning:

  • Pressad citron

Så lagar du

1. Hacka lök och  selleri. Hetta olja i en stor gryta och börja med att steka löken glansig. Vänd i sellerin och stek tills den också blir glansig.  Tillsätt tomat och stek en stund till, pressa i vitlöken, tillsätt tomatpuré och fortsätt steka och röra om i grytan. 

2. Vänd i alla kryddor, fräs lite till. Tillsätt linserna och låt även dom få gotta sig i grytan några sekunder. Häll över hett vatten, kikärtorna och lagerbladen. Smula i buljongtärningarna och koka upp grytan. Rör om en stund, linserna vill gärna lägga sig i botten av grytan och brännas fast. 

3. När soppan kokats upp sänker du värmen och låter den sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20-30 min. Rör om med jämna mellanrum. Späd ut med mer vatten om soppan känns för tjock.

4. Rör ner Risoni och persilja i soppan, låt koka i cirka 15 min. Rör slutligen i koriandern och stäng av värmen. 

5. Smaksätt med citron direkt i soppan eller servera citronklyftor bredvid.

Dela det här receptet med dina vänner!