Kålpudding på svenska linser

Tallrik med kålpudding, lingon, inlagd gurka, sås och potatis.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En variant baserad helt svenska linser men med samma härliga mustighet som en klassisk kålpudding.

Ingredienser

4portioner

Kålpudding

  • 1/4
    stort vitkålshuvud
  • 1
    stor gul lök
  • 5dl
    röda linser, torkade
  • 2-3dl
    kikärtsmjöl
  • 2msk
    sirap
  • 2msk
    smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1krm
    kryddpeppar

Såsen

  • 1
    gul lök
  • 2dl
    grönsaksbuljong
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1msk
    soja
  • 1msk
    smör

Till servering

  • 600g
    potatis
  • pressgurka
  • rårörda lingon

Så lagar du

Kålpudding

  1. Koka linserna enligt anvisning och låt svalna något i kokvätskan.
  2. Tärna ner vitkål och lök grovt och stek länge på medium värme i en klick smör, när kålen börjar mjukna så avsluta med sirapen och låt kålblandningen karamellisera ordentligt utan att bränna.
  3. Häll av linserna men behåll vätskan. Vispa ihop kikärtsmjölet med linserna till en grov smet och späd den sedan med linsvätskan till konsistensen blir lagom krämig. Blanda ner hälften av den brynta kålen i smeten och bred ut i ugnsfast form. Avsluta med resterande mängd kål och baka i ugn på 150° i 45–50 minuter tills puddingen satt sig ordentligt.

Sås

  1. Hacka löken fint och svetta den i en kastrull i en klick smör, när den mjuknat och börjat få lite färg häll på grönsaksbuljongen och låt reducera ner 1/3del. Avsluta med vispgrädden och låt koka ihop till fin konsistens, smaka av med en skvätt soja, salt och peppar.

Koka potatis och servera med rårörda lingon och pressgurka.

Dela det här receptet med dina vänner!