Kålpudding på svenska linser

Publicerat:
2024-02-28Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En variant baserad helt svenska linser men med samma härliga mustighet som en klassisk kålpudding.
Ingredienser
4portioner
Kålpudding
- 1/4stort vitkålshuvud
- 1stor gul lök
- 5dlröda linser, torkade
- 2-3dlkikärtsmjöl
- 2msksirap
- 2msksmör
- salt
- vitpeppar
- 1krmkryddpeppar
Såsen
- 1gul lök
- 2dlgrönsaksbuljong
- 1dlvispgrädde
- 1msksoja
- 1msksmör
Till servering
- 600gpotatis
- pressgurka
- rårörda lingon
Så lagar du
Kålpudding
- Koka linserna enligt anvisning och låt svalna något i kokvätskan.
- Tärna ner vitkål och lök grovt och stek länge på medium värme i en klick smör, när kålen börjar mjukna så avsluta med sirapen och låt kålblandningen karamellisera ordentligt utan att bränna.
- Häll av linserna men behåll vätskan. Vispa ihop kikärtsmjölet med linserna till en grov smet och späd den sedan med linsvätskan till konsistensen blir lagom krämig. Blanda ner hälften av den brynta kålen i smeten och bred ut i ugnsfast form. Avsluta med resterande mängd kål och baka i ugn på 150° i 45–50 minuter tills puddingen satt sig ordentligt.
Sås
- Hacka löken fint och svetta den i en kastrull i en klick smör, när den mjuknat och börjat få lite färg häll på grönsaksbuljongen och låt reducera ner 1/3del. Avsluta med vispgrädden och låt koka ihop till fin konsistens, smaka av med en skvätt soja, salt och peppar.
Koka potatis och servera med rårörda lingon och pressgurka.