Kålrotslasagne

Publicerat:
2023-02-24Den vanliga ostsåsen ersätts med en stuvning på kål och ricottaost. När den här härligheten ännu gratineras med fetaost har vi en potentiell ny vardagsmatvinnare.
Ingredienser
Lasagne
- 2stkålrötter
- fetaost för gratinering
Ostsås
- 400gsvartkål eller grönkål
- 400gricotta
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 1stcitron, saft och zest
Tomatconcassé
- 3mskolivolja
- 1stgul lök
- 1stmorot
- 1stbit fänkål
- 1ströd paprika
- 2klyfta(or)vitlök, finhackade
- 2cmingefära, finhackad
- 2burk(ar)skållade tomater
- 4mskkapris
- 1dlkalamataoliver
- salt och peppar
Så lagar du
Ostsås
- Plocka kålen från den grövre stammen och hacka löken och vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och kål mjukt i lite olja. Låt svalna och blanda sedan ihop med ricottan.
- Krydda med citronzest och saft, salt och peppar.
Tomatconcassé
- Hacka lök, morot, paprika och fänkål grovt och fräs mjuka i oljan.
- Tillsätt den finhackade vitlöken och ingefäran och låt fräsa en minut till.
- Tillsätt tomatburken och ½ burk vatten, kapris och oliver.
- Låt koka ihop några minuter till en simmig sås och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker.
Lägg ihop din lasagne såhär:
- Börja med fyllningarna enligt receptet.
- Medan tomatconcassén kokar ihop förbereder du kålroten.
- Tvätta och skala kålroten. Hyvla eller skär den tunt i ca 3 mm skivor.
- Blanchera kålroten en minut i kokande vatten och kyl sedan ner hastigt.
- När fyllningarna är färdiga är det bara att börja bygga ihop lasagnen. Lager på lager är det som gäller.
- Börja och sluta med tomatconcassén.
- Smula till sist fetaosten över lasagnen och baka i ugn på 150 grader i 30-45 minuter.