Spansk Potatisomelett (Tortilla española)

Publicerat:
2025-04-09Tillagningstid:
Detta är en lättlagad klassiker bland spanska tapas-favoriter och man kan med fördel förbereda den dagen innan, då den nästan bara blir godare när den har fått stå i kylen över natten.
Ingredienser
6 - 8portioner
Omelett
- 6ststora ägg
- salt efter smak
- 3dlolivolja
- 700gpotatis
- 350ggul lök
Aioli
- 1stägg
- 2stvitlöksklyftor, hackade
- 2tskjuice från 1 citron
- 2dlrapsolja
- salt och nymalen svartpeppar
Till servering
- ruccola
- oliver
- kapris
- strimlade soltorkade tomater
- finriven manchego
Så lagar du
Omelett
- Vispa äggen kraftigt i en stor skål med en stor nypa salt tills de blir skummigt.
- Skala potatisen och halvera den, skiva tunt på tvären.
- Skala och skiva gul lök tunt.
- Värm oljan på medelhög värme och lägg i potatis och lök, fräs försiktigt i oljan. Rör om då och då, tills potatisen och löken är smält mjuk, cirka 20 minuter.
- Lyft upp potatis & lökblandningen i ett durkslag och sila bort oljan ner i en skål.
- Krydda potatisblandningen generöst med salt och blanda väl.
- Vispa upp äggen igen och vänd sedan i potatis och lök och rör om tills det är ordentligt blandat.
- Värm upp stekpannan till medelvärme och tillsätt 1/2dl av den bortsilade oljan.
- Vänd ner potatisen och skaka och snurra pannan, tills botten och sidorna börjar stelna, cirka 2-3 minuter.
- Använd ett redskap och tryck in kanterna för att börja forma omeletten.
- Justera värmen för att förhindra att botten av omeletten bränns, stek tills den börjar stelna runt kanterna, cirka 3 minuter.
- Placera en stor flat tallrik eller ett lock ovanpå stekpannan, lägg handen ovanpå och vänd upp omeletten i en mycket snabb rörelse på den.
- Tillsätt ytterligare 1 matsked av den bortsilade oljan i stekpannan och skjut försiktigt tillbaka omeletten i stekpannan.
- Fortsätt steka tills den andra sidan börjar stelna, cirka 2-3 minuter.
- Stek tills den är lätt brynt på andra sidan men fortfarande krämig i mitten när du trycker på den med ett finger.
- Lyft upp och låt svalna.
- Vid servering kall eller ljummen. Skär den i tårtbitar och bred på ett lager med aioli. Toppa med ruccola, oliver, kapris och strimlade soltorkade tomater, avsluta med finriven manchego.
Tvåminuters-aioli
- Lägg ägg, vitlök och citronsaft i botten av en hög bunke.
- Häll rapsolja ovanpå och låt stå i 15 sekunder.
- Placera mixerhuvudet på botten av koppen och kör igång stavmixern.
- När aiolin börjar bildas, luta långsamt och lyft upp huvudet på mixern tills all olja är emulgerad.
- Smaka av med salt och peppar.
- Förvara i en försluten behållare i kylen i upp till två veckor.