Spansk Potatisomelett (Tortilla española)

En potatisomelett som toppats med oliver, ruccola, strimlade soltorkade tomater och riven ost.

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är en lättlagad klassiker bland spanska tapas-favoriter och man kan med fördel förbereda den dagen innan, då den nästan bara blir godare när den har fått stå i kylen över natten.

Ingredienser

6 - 8portioner

Omelett

  • 6st
    stora ägg
  • salt efter smak
  • 3dl
    olivolja
  • 700g
    potatis
  • 350g
    gul lök

Aioli

  • 1st
    ägg
  • 2st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 2tsk
    juice från 1 citron
  • 2dl
    rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • ruccola
  • oliver
  • kapris
  • strimlade soltorkade tomater
  • finriven manchego

Så lagar du

Omelett

  1. Vispa äggen kraftigt i en stor skål med en stor nypa salt tills de blir skummigt.
  2. Skala potatisen och halvera den, skiva tunt på tvären. 
  3. Skala och skiva gul lök tunt.
  4. Värm oljan på medelhög värme och lägg i potatis och lök, fräs försiktigt i oljan. Rör om då och då, tills potatisen och löken är smält mjuk, cirka 20 minuter.
  5. Lyft upp potatis & lökblandningen i ett durkslag och sila bort oljan ner i en skål.
  6. Krydda potatisblandningen generöst med salt och blanda väl. 
  7. Vispa upp äggen igen och vänd sedan i potatis och lök och rör om tills det är ordentligt blandat. 
  8. Värm upp stekpannan till medelvärme och tillsätt 1/2dl av den bortsilade oljan. 
  9. Vänd ner potatisen och skaka och snurra pannan, tills botten och sidorna börjar stelna, cirka 2-3 minuter. 
  10. Använd ett redskap och tryck in kanterna för att börja forma omeletten. 
  11. Justera värmen för att förhindra att botten av omeletten bränns, stek tills den börjar stelna runt kanterna, cirka 3 minuter.
  12. Placera en stor flat tallrik eller ett lock ovanpå stekpannan, lägg handen ovanpå och vänd upp omeletten i en mycket snabb rörelse på den. 
  13. Tillsätt ytterligare 1 matsked av den bortsilade oljan i stekpannan och skjut försiktigt tillbaka omeletten i stekpannan. 
  14. Fortsätt steka tills den andra sidan börjar stelna, cirka 2-3 minuter. 
  15. Stek tills den är lätt brynt på andra sidan men fortfarande krämig i mitten när du trycker på den med ett finger. 
  16. Lyft upp och låt svalna.
  17. Vid servering kall eller ljummen. Skär den i tårtbitar och bred på ett lager med aioli. Toppa med ruccola, oliver, kapris och strimlade soltorkade tomater, avsluta med finriven manchego.

 

Tvåminuters-aioli

  1. Lägg ägg, vitlök och citronsaft i botten av en hög bunke. 
  2. Häll rapsolja ovanpå och låt stå i 15 sekunder. 
  3. Placera mixerhuvudet på botten av koppen och kör igång stavmixern. 
  4. När aiolin börjar bildas, luta långsamt och lyft upp huvudet på mixern tills all olja är emulgerad.
  5. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Förvara i en försluten behållare i kylen i upp till två veckor.

Dela det här receptet med dina vänner!