Kastanjepannacotta med kolasås, fikon och rostade hasselnötter

Publicerat:
2022-11-01Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Pannacotta
- 4dlgrädde
- 2arkgelatin
- 1/2dlströsocker
- 1mskhonung
- 100gkokta kastanjer på burk
- 1krmvaniljpulver
Kolasås
- 50gsmör
- 3dlgrädde
- 1/2dlsocker
- 1/2dlsirap
- 1nypa(or)flingsalt
Till garnering
- 2 stfikon
- 1msksmör
- 1mskportvin eller rom
- 1dlrostade hasselnötter
Så lagar du
1. Börja med pannacottan. Lägg gelatin i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Koka upp grädde med socker, honung och vaniljpulver.
3. Tillsätt kastanjerna tillsammans med gelatin i grädden. Mixa slätt med stavmixer. Sila gärna och låt stå att svalna något.
4. Bryn smöret till kolasåsen under omrörning. Tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka upp och koka i ca 15 minuter. Såsen ska vara ganska trögflytande. Tillsätt salt. Låt svalna lite. Lägg ett par matskedar i varje portionsskål och låt stå. Häll på grädden när kolan är rumstempererad och ställ allt kallt i minst 2 timmar.
5. Rosta hasselnötter i torr stekpanna. Låt svalna och hacka i mindre bitar.
6. Skär fikon i kvartar. Stek i smör i några minuter. Tillsätt en skvätt portvin och låt koka upp. Låt svalna.
Vid servering. Lägg på fikon och nötter.