Kastanjepannacotta med kolasås, fikon och rostade hasselnötter

Pannacotta i fina gas på ett bord

Publicerat:

Tillagningstid:

I Frankrike och Italien präglas hösten av doften av rostade kastanjer. Så goda att rosta i ugnen och äta som de är men också en underbar höstig ingrediens i mat- och efterrätter. Varför inte som smaksättare i en pannacotta? Kastanjerna finns att köpa karamelliserade, i puré och kokta på burk eller vakuumförpackade i ask. Hittar man inte det går de att koka själv. Koka med skalet på i en timme och skala sedan.

Ingredienser

6portioner

Pannacotta

  • 4dl
    grädde
  • 2ark
    gelatin
  • 1/2dl
    strösocker
  • 1msk
    honung
  • 100g
    kokta kastanjer på burk
  • 1krm
    vaniljpulver

Kolasås

  • 50g
    smör
  • 3dl
    grädde
  • 1/2dl
    socker
  • 1/2dl
    sirap
  • 1nypa(or)
    flingsalt

Till garnering

  • 2 st
    fikon
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    portvin eller rom
  • 1dl
    rostade hasselnötter

Så lagar du

1. Börja med pannacottan. Lägg gelatin i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde med socker, honung och vaniljpulver.

3. Tillsätt kastanjerna tillsammans med gelatin i grädden. Mixa slätt med stavmixer. Sila gärna och låt stå att svalna något.

4. Bryn smöret till kolasåsen under omrörning. Tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka upp och koka i ca 15 minuter. Såsen ska vara ganska trögflytande. Tillsätt salt. Låt svalna lite. Lägg ett par matskedar i varje portionsskål och låt stå. Häll på grädden när kolan är rumstempererad och ställ allt kallt i minst 2 timmar.

5. Rosta hasselnötter i torr stekpanna. Låt svalna och hacka i mindre bitar.

6. Skär fikon i kvartar. Stek i smör i några minuter. Tillsätt en skvätt portvin och låt koka upp. Låt svalna.

Vid servering. Lägg på fikon och nötter.

Dela det här receptet med dina vänner!