Kharecho, Georgisk soppa från Kaukasus

En grön djup tallrik med en matig soppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här kommer ett trivsamt recept på en kryddig och värmande soppa. Gott så här i sportlovstider! Här har jag inspirerats av den Georgiska rätten Kharcho där jag kombinerar säsongens rotfrukter, kryddor och grönsaker i en rykande buljong. Traditionellt serveras den med hackade valnötter och färska örter. Till soppan gör jag en förenklad variant av Khachapuri som är en Georgisk brödrätt men i stället för att göra en luftig deg använder jag filodeg som fylls med ost, ägg och vitlökssmör. Krispigt och gott så det förslår.

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    rödbetor skurna ca 2x2 cm
  • 200g
    morötter skurna i ca 2x2 cm
  • 200g
    rotselleri skurna i ca 2x2 cm
  • 1st
    hackad stor gul lök
  • 4st
    rivna vitlöksklyftor
  • 1st
    hackad röd paprika
  • 2st
    hackade stjälkar blekselleri
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 1liter
    grönsaks- eller svampbuljong
  • 1dl
    råris
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1msk
    khmeli suneli (Georgisk kryddblandning, se recept)
  • 1st
    lagerblad
  • 1st
    lime (skal och saft)
  • rostade och grovt hackade valnötter för servering
  • grovt hackad koriander
  • olja
  • salt och peppar
  • smetana

Khmeli-suneli

  • 1tsk
    malt korianderfrö
  • 1tsk
    fänkålsfrö
  • 1tsk
    torkad basilika
  • 1tsk
    torkad dill
  • 1 tsk
    torkad mejram
  • 1tsk
    chilipulver
  • 1påse(ar)
    saffran
  • 1tsk
    bockhornsklöver
  • 1tsk
    malt lagerblad
  • 1tsk
    torkad mynta
  • 1tsk
    selleripulver

Khachapuri

  • 1paket
    filodeg
  • 8st
    ägg
  • 1paket
    fetaost (smulad)
  • 200g
    riven lagrad ost, typ mozzarella
  • Smält vitlöks och chilismör (se recept)
  • sesamfrö
  • salt och peppar
  • ½dl
    hackad gräslök

Smaksatt smör till Khachapuri

  • 150g
    smör
  • 2st
    hackade vitlöksklyftor
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1st
    smör och lite saft av en citron

Så lagar du

  1. Hetta upp en panna och bryn rotfrukterna.
  2. I samma panna, lägg i den hackade löken, vitlök, paprika, selleri och kryddor och fräs ytterligare.
  3. Tillsätt tomatpuré och blanda runt
  4. Tillsätt krossade tomater och buljong.
  5. Häll i ris och låt allt sjuda i ca 1 timme
  6. Smaka av med lime, salt och peppar
  7. Vid servering tillsätt koriander och dill
  8. Gott med en klick smetana eller creme fariche

 

Khmeli-suneli

  1. Blanda/mortla/mixa alla ingredienser till en kryddblandning

 

Khachapuri

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Lägg ut ett ark filodeg, sprinkla på smörblandningen
  3. Lägg på ytterligare ett ark
  4. Smula över fetaost och lagrad ost
  5. Skrynkla/fös ihop arken och lägg den på plåt med bakplåtspapper
  6. Upprepa till du har ca 6-8 Khachapuri
  7. Knäck ett ägg i mitten av varje knyte
  8. Rippla över smörblandning och toppa med sesamfrön
  9. Salta och peppra
  10. Baka av i ugnen i ca 15-20 min
  11. Servera med smaksatt vitlök och chiliolja och hackad gräslök

 

Smaksatt smör till Khachapuri

  1. Smält smör i en kastrull
  2. Tillsätt vitlök, chiliflakes, finrivet citronskal och lite citronsaft
  3. Toppas på Khachapurin

Dela det här receptet med dina vänner!