Kharecho, Georgisk soppa från Kaukasus

Publicerat:
2025-02-12Tillagningstid:
Här kommer ett trivsamt recept på en kryddig och värmande soppa. Gott så här i sportlovstider! Här har jag inspirerats av den Georgiska rätten Kharcho där jag kombinerar säsongens rotfrukter, kryddor och grönsaker i en rykande buljong. Traditionellt serveras den med hackade valnötter och färska örter. Till soppan gör jag en förenklad variant av Khachapuri som är en Georgisk brödrätt men i stället för att göra en luftig deg använder jag filodeg som fylls med ost, ägg och vitlökssmör. Krispigt och gott så det förslår.
Ingredienser
4portioner
- 200grödbetor skurna ca 2x2 cm
- 200gmorötter skurna i ca 2x2 cm
- 200grotselleri skurna i ca 2x2 cm
- 1sthackad stor gul lök
- 4strivna vitlöksklyftor
- 1sthackad röd paprika
- 2sthackade stjälkar blekselleri
- 1msktomatpuré
- 1burk(ar)krossade tomater
- 1litergrönsaks- eller svampbuljong
- 1dlråris
- 1tskpaprikapulver
- 1tskchiliflakes
- 1mskkhmeli suneli (Georgisk kryddblandning, se recept)
- 1stlagerblad
- 1stlime (skal och saft)
- rostade och grovt hackade valnötter för servering
- grovt hackad koriander
- olja
- salt och peppar
- smetana
Khmeli-suneli
- 1tskmalt korianderfrö
- 1tskfänkålsfrö
- 1tsktorkad basilika
- 1tsktorkad dill
- 1 tsktorkad mejram
- 1tskchilipulver
- 1påse(ar)saffran
- 1tskbockhornsklöver
- 1tskmalt lagerblad
- 1tsktorkad mynta
- 1tskselleripulver
Khachapuri
- 1paketfilodeg
- 8stägg
- 1paketfetaost (smulad)
- 200griven lagrad ost, typ mozzarella
- Smält vitlöks och chilismör (se recept)
- sesamfrö
- salt och peppar
- ½dlhackad gräslök
Smaksatt smör till Khachapuri
- 150gsmör
- 2sthackade vitlöksklyftor
- 1tskchiliflakes
- 1stsmör och lite saft av en citron
Så lagar du
- Hetta upp en panna och bryn rotfrukterna.
- I samma panna, lägg i den hackade löken, vitlök, paprika, selleri och kryddor och fräs ytterligare.
- Tillsätt tomatpuré och blanda runt
- Tillsätt krossade tomater och buljong.
- Häll i ris och låt allt sjuda i ca 1 timme
- Smaka av med lime, salt och peppar
- Vid servering tillsätt koriander och dill
- Gott med en klick smetana eller creme fariche
Khmeli-suneli
- Blanda/mortla/mixa alla ingredienser till en kryddblandning
Khachapuri
- Sätt ugnen på 180 grader
- Lägg ut ett ark filodeg, sprinkla på smörblandningen
- Lägg på ytterligare ett ark
- Smula över fetaost och lagrad ost
- Skrynkla/fös ihop arken och lägg den på plåt med bakplåtspapper
- Upprepa till du har ca 6-8 Khachapuri
- Knäck ett ägg i mitten av varje knyte
- Rippla över smörblandning och toppa med sesamfrön
- Salta och peppra
- Baka av i ugnen i ca 15-20 min
- Servera med smaksatt vitlök och chiliolja och hackad gräslök
Smaksatt smör till Khachapuri
- Smält smör i en kastrull
- Tillsätt vitlök, chiliflakes, finrivet citronskal och lite citronsaft
- Toppas på Khachapurin