Kladdkaka med chokladbollsglasyr

Publicerat:
2023-05-11Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 12portioner
Kladdkaka
- 300gsmör
- 4,5dlströsocker
- 2,5dlkakao
- 0,5 tsksalt
- 4stägg
- 2,25dlvetemjöl
Chokladbollsglasyr
- 1 dlvispgrädde
- 100gmjukt smör
- 6 mskkakao
- 1,5dlströsocker
- 3dlfinmalda havregryn
- 3 mskkallt kaffe
- 1,5dlvaniljkräm
- Kokosflingor till garnering
Så lagar du
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
3. Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
4. Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
6. Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
Chokladbollsglasyr:
1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.
3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.
4. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.