Krämig posset med rabarberkompott och kaksmul

Krämig posset med rabarber och kaksmulor i ett genomskinligt glas.

Publicerat:

Posset är en krämig dessert från England. Den påminner om pannacotta, men istället för gelatin innehåller den citronsyra som får grädden att stelna. I det här receptet serveras den tillsammans med rabarberkompott och smulade kakor. En favoritdessert helt enkelt som klarar sig cirka 3-4 dagar i kylskåp.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1dl
    strösocker
  • 1st
    citron

Rabarberkompott

  • 400g
    rabarber
  • 2dl
    strösocker
  • 1st
    vaniljstång
  • 0,5dl
    vatten (använder du fryst rabarber är det inte säkert att du behöver vattnet)
  • 4-6 st småkakor, t ex drömmar, bondkakor eller havrekakor

Så lagar du

Tillagningstid: cirka 20 minuter + cirka 8 timmar i kylskåp.

1. Koka upp grädde och socker i en mindre kastrull till posseten och låt sjuda på svag värme i ca 4 minuter. 

2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt saft och rivet skal från citronen under kraftigt vispning med handvisp. Vispa ca 30 sekunder. Häll upp blandningen på 4 glas, täck med plastfolie och ställ in i kylskåp i ca 8 timmar (eller längre) så att posseten får sätta sig likt en pannacotta.

3. Skala och skär rabarbern i tunna skivor och lägg i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Lägg stång och frön i kastrullen tillsammans med socker. Koka upp på svag värme och låt sjuda i ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk, tillsätt ev vatten om det behövs.

4. Toppa posseten med rabarberkompott och smulade kakor och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!