Krämig posset med rabarberkompott och kaksmul

Publicerat:
2023-04-26Ingredienser
4portioner
- 3dlvispgrädde
- 1dlströsocker
- 1stcitron
Rabarberkompott
- 400grabarber
- 2dlströsocker
- 1stvaniljstång
- 0,5dlvatten (använder du fryst rabarber är det inte säkert att du behöver vattnet)
- 4-6 st småkakor, t ex drömmar, bondkakor eller havrekakor
Så lagar du
Tillagningstid: cirka 20 minuter + cirka 8 timmar i kylskåp.
1. Koka upp grädde och socker i en mindre kastrull till posseten och låt sjuda på svag värme i ca 4 minuter.
2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt saft och rivet skal från citronen under kraftigt vispning med handvisp. Vispa ca 30 sekunder. Häll upp blandningen på 4 glas, täck med plastfolie och ställ in i kylskåp i ca 8 timmar (eller längre) så att posseten får sätta sig likt en pannacotta.
3. Skala och skär rabarbern i tunna skivor och lägg i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Lägg stång och frön i kastrullen tillsammans med socker. Koka upp på svag värme och låt sjuda i ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk, tillsätt ev vatten om det behövs.
4. Toppa posseten med rabarberkompott och smulade kakor och servera.