Krispig paj med pölsa

Publicerat:
2022-11-04Ingredienser
4portioner
- 500gfärdigköpt pölsa eller egengjord
- 1tsksoya
- 1mskportvin
- färsk eller torkad mejram
- inlagda rödbetor
- salt, peppar och socker
Smulig pajtopping
- 125gsmör
- 2dlvetemjöl
- 1dlrostade korngryn
- 1dlriven kokt mandelpotatis eller din favoritpotatis
- 0,5tsksalt, fint
- 2mskrostade korngryn till garnering
Rödbetsreduktion
- 1mskschalottenlök i vinäger
- 1msksmör
- 2dlrödvin
- 3dlrödbetsspad
- 3mskkalvfond
- 2tskrårörsocker
- 1/2dlhackad tomat eller 1 msk tomatpuré
- 1mskmajsstärkelse
- 1mskkallt vatten
- 25gsmör
- smaka av med salt, peppar och ev rörsocker
Egengjord pölsa från grunden
- 1kgkött
- 250gtalg eller fläsksvål
- 1stgul lök
- 1tskkryddpepparkorn
- 3stlagerblad
- 1msksalt
- 6-7sthela svartpepparkorn
- 200gkorngryn kokade i lättsaltat vatten
- 1mskättika
- 1mskmald mejram
- 1tskvitpeppar
- vatten så att det täcker
- salt, svartpeppar och socker att smaka av med i slutet
- Smaksätt gärna pölsan med lite soya eller portvin
Så lagar du
Rödbetsreduktion:
Om du ej har schalottenlökvinäger så fräs lök först lätt i lite smör. Om du använder dig av tomatändar eller överblivna tomater från till exempel tacokvällen dagen före så mixa dem gärna innan de fräses. Har du inte det så ersätt tomaterna med tomatpuré.
Tillsätt alla ingredienser utom redningen och koka ner allt till hälften.
Rör ihop majsstärkelse med lite vatten och vispa ner i såsen.
Låt koka upp så att den tjocknar. Vispa ner smöret och smaka av med salt, peppar och ev mer socker. Sila ev såsen innan servering.
Tillaga pölsan så här:
1. Stek pölsan på låg temperatur. Slå på portvinet och soyan och koka in det i pölsan. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker.
2. Knåda ihop smör, vetemjöl, korngryn, salt och den rivna potatisen till en smulig massa.
3. Lägg pölsan i en ugnsfast form och fördela pajtoppingen över pölsan. Grädda i mitt av ugnen i på 200° i ca 25 min.
4. Ringla över lite rödbetsreduktion och garnera med mejram och inlagda rödbetor.
Egengjord pölsa från grunden (det går också bra att använda sig av färdigköpt pölsa):
Tärna köttet i någorlunda lika stora bitar. Lägg i en gryta och slå på vatten och salt. Låt koka upp på medeltemperatur och se till att skumma ordentligt. Låt det småkoka i 20 minuter. Tillsätt kryddorna, ättikan och tärna löken och lägg ner den också. Koka köttet i ytterligare 40-45 minuter. Skumma ej.
Lyft upp köttet och spara skyn men koka ner den till hälften och skumma. Låt köttet svalna. Tärna talgen och blanda den med köttet. Mal köttet i en köttkvarn. Koka sedan köttet med den ner-reducerade skyn i 20 minuter. När det är 5 minuter kvar vänder du i korngrynen som du kokat i lättsaltat vatten. Smaka av pölsan med mer salt och peppar och även socker om det behövs.