Krispig paj med pölsa

Krispig paj med pölsa

Publicerat:

Pölsa är en klassisk husmansrätt, kanske vanligast i de norra delarna av Sverige. Det är en otroligt nyttig och prisvärd produkt som görs på styckdetaljer som är billiga. I denna variant lyxar jag till den och presenterar den som en helgrätt. Du kan med lätthet köpa en färdig pölsa om du inte vill göra den själv. Det här blir en paj med ett smulpajsliknande crust.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    färdigköpt pölsa eller egengjord
  • 1tsk
    soya
  • 1msk
    portvin
  • färsk eller torkad mejram
  • inlagda rödbetor
  • salt, peppar och socker

Smulig pajtopping

  • 125g
    smör
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1dl
    rostade korngryn
  • 1dl
    riven kokt mandelpotatis eller din favoritpotatis
  • 0,5tsk
    salt, fint
  • 2msk
    rostade korngryn till garnering

Rödbetsreduktion

  • 1msk
    schalottenlök i vinäger
  • 1msk
    smör
  • 2dl
    rödvin
  • 3dl
    rödbetsspad
  • 3msk
    kalvfond
  • 2tsk
    rårörsocker
  • 1/2dl
    hackad tomat eller 1 msk tomatpuré
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 1msk
    kallt vatten
  • 25g
    smör
  • smaka av med salt, peppar och ev rörsocker

Egengjord pölsa från grunden

  • 1kg
    kött
  • 250g
    talg eller fläsksvål
  • 1st
    gul lök
  • 1tsk
    kryddpepparkorn
  • 3st
    lagerblad
  • 1msk
    salt
  • 6-7st
    hela svartpepparkorn
  • 200g
    korngryn kokade i lättsaltat vatten
  • 1msk
    ättika
  • 1msk
    mald mejram
  • 1tsk
    vitpeppar
  • vatten så att det täcker
  • salt, svartpeppar och socker att smaka av med i slutet
  • Smaksätt gärna pölsan med lite soya eller portvin

Så lagar du

Rödbetsreduktion:

Om du ej har schalottenlökvinäger så fräs lök först lätt i lite smör. Om du använder dig av tomatändar eller överblivna tomater från till exempel tacokvällen dagen före så mixa dem gärna innan de fräses. Har du inte det så ersätt tomaterna med tomatpuré.  

Tillsätt alla ingredienser utom redningen och koka ner allt till hälften. 

Rör ihop majsstärkelse med lite vatten och vispa ner i såsen. 

Låt koka upp så att den tjocknar. Vispa ner smöret och smaka av med salt, peppar och ev mer socker. Sila ev såsen innan servering. 

Tillaga pölsan så här:

1. Stek pölsan på låg temperatur. Slå på portvinet och soyan och koka in det i pölsan. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker.

2. Knåda ihop smör, vetemjöl, korngryn, salt och den rivna potatisen till en smulig massa.

3. Lägg pölsan i en ugnsfast form och fördela pajtoppingen över pölsan. Grädda i mitt av ugnen i på 200° i ca 25 min.

4. Ringla över lite rödbetsreduktion och garnera med mejram och inlagda rödbetor.  

Egengjord pölsa från grunden (det går också bra att använda sig av färdigköpt pölsa):

Tärna köttet i någorlunda lika stora bitar. Lägg i en gryta och slå på vatten och salt. Låt koka upp på medeltemperatur och se till att skumma ordentligt. Låt det småkoka i 20 minuter. Tillsätt kryddorna, ättikan och tärna löken och lägg ner den också. Koka köttet i ytterligare 40-45 minuter. Skumma ej. 

Lyft upp köttet och spara skyn men koka ner den till hälften och skumma. Låt köttet svalna. Tärna talgen och blanda den med köttet. Mal köttet i en köttkvarn. Koka sedan köttet med den ner-reducerade skyn i 20 minuter. När det är 5 minuter kvar vänder du i korngrynen som du kokat i lättsaltat vatten. Smaka av pölsan med mer salt och peppar och även socker om det behövs.

Dela det här receptet med dina vänner!