Mini-mello-macka 3 (Nordman)

Minimacka med kött och crisp ovanpå en mörk tallrik.

Publicerat:

Denna rätt funkar bra med ryggbiff, flankstek, entrecote eller oxfilé. Om du inte får tag i körvel så kan du använda dig av färsk dragon. Låt gärna köttet vila i varm talg. Använd en termometer så du kan uppnå exakt stektemperatur på köttet.

Ingredienser

  • 1-2skiva(or)
    toastbröd eller färskt bröd av annan sort (gärna surdegsbaguette)
  • 100g
    smör
  • 200g
    entrecote (eller annat kött)
  • 1kruk(or)
    färsk dragon
  • 1kruk(or)
    färsk körvel
  • 2st
    mandelpotatisar
  • 100g
    smör
  • 2st
    äggulor
  • 1msk
    dragonvinäger
  • parmesanost att riva på toppen
  • salt, peppar och farinsocker att smaka av med

Så lagar du

1. Strimla mandelpotatisen eller skiva den tunt och fritera den så att den blir krispig, lägg på papper och håll torrt. 

2. Skär brödet i fyra lika delar, ta gärna bort kanterna. Rosta brödet i ugnen eller i en brödrost alternativt stek i skirat smör.

3. Dela smöret i hälften, se till att ena halvan förvaras kallt och smält den andra halvan i en kastrull tillsammans med den färska dragonen. Dra kastrullen från plattan och vispa i det kalla smöret, vispa i äggulorna och dragonvinägern. Skär i lite körvel och smaka av med salt och peppar.

4. Stek entrecoten i skirat smör eller talg, salta och peppra. Låt köttet vila i minst 5 minuter innan du skivar upp den. Skiva köttet och fördela den på brödet med en klick smör under. 

5. Toppa med lite mer smör och friterad mandelpotatis samt riv på parmesanost och toppa eventuellt med någon färsk ört. 

Dela det här receptet med dina vänner!