Ingredienser
6portioner
Tomatsås
- 1lök
- 2vitlöksklyftor
- 2paketkrossade tomater (gärna finkrossade)
- 1msktomatpuré
- 1näve färska basilikablad
- 1mskbalsamico
- 1tskdijonsenap
- 2dlvatten
- salt & peppar
Köttbullar
- 800gköttfärs
- 1dlströbröd eller 2-3 skivor dagsgammalt bröd
- 1,5dlmjölk
- 1ägg
- 1pressad vitlöksklyfta
- 1knippa(or)finhackad persilja
- 1knippa(or)finhackad basilika eller 1 msk torkad
- 1,5tskdijonsenap
- 1,5tsksalt
- peppar
- olivolja till stekning
Servering
- 400gspaghetti
- parmesanost
- 1kruk(or)basilika
Så lagar du
- Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till.
- Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen. Koka upp såsen och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder köttbullarna.
- Blanda ströbröd eller smulade brödskivor med mjölk, rör om och tillsätt alla övriga ingredienser till köttbullarna.
- Rör gärna smeten med händerna, ibland kan ströbrödet klumpa sig, lös upp den med fingrarna samtidigt som du blandar allting.
- Rulla stora köttbullar, större än klassiska svenska köttbullar.
- Lägg på en plåt och ringla rikligt med olivolja över. Värm ugnen till 200° och tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 15 min, öppna upp luckan efter halva tiden och skaka på plåten.
- Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt med salt eller peppar.
- Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter.
- Servera med pasta, färsk basilika och riven parmesanost. Bellisimo!