Ingredienser

10portioner

  • 250g
    filodeg
  • 150g
    osaltat smör

Fyllning

  • 80g
    valfria nötter (jag tog valnötter)
  • 1tsk
    kanel
  • ½dl
    vit sirap

Garnering

  • 1dl
    vit sirap
  • finhackad pistage

Så lagar du

  1. Finhacka nötterna till fyllningen, blanda med kanel och lite sirap tills du får en kladdig blandning. 
  2. Smält smöret. 
  3. Öppna upp filodegen och dela i mitten från kortsidan och täck filodegen med en kökshandduk. 
  4. Klä en långpanna med bakplåtspapper. 
  5. Pensla ett filodegsark med smör, lägg ett till ark filodeg över och pensla med smör. 
  6. Lägg en chop stick på kortsidan och rulla till en rulle. Rulla inte för hårt och rulla inte hela vägen, lämna ca 1 cm filodeg längst ut. 
  7. Skrynkla ihop filodegen och dra ut chop sticken. 
  8. Nyp ihop rullen tills du får en krans, pressa till filodegen som ligger i botten av kransen. 
  9. Lägg på långpannan, fyll med nötter. 
  10. Värm ugnen till 200°, över och undervärme. 
  11. Baka gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. 
  12. Ringla över sirap och toppa med pistage. 
  13. Låt baklavan svalna och suga åt sig sirapen i minst 1 timme, gärna några timmar eller över natten.
  14. Täck med plast när baklavan har svalnat och låt stå i rumstemperatur. 
  15. Kakan klarar sig fint i ca 7-10 dagar i rumstemperatur eller 3 månader i frys.

Dela det här receptet med dina vänner!