Ingredienser
10portioner
- 250gfilodeg
- 150gosaltat smör
Fyllning
- 80gvalfria nötter (jag tog valnötter)
- 1tskkanel
- ½dlvit sirap
Garnering
- 1dlvit sirap
- finhackad pistage
Så lagar du
- Finhacka nötterna till fyllningen, blanda med kanel och lite sirap tills du får en kladdig blandning.
- Smält smöret.
- Öppna upp filodegen och dela i mitten från kortsidan och täck filodegen med en kökshandduk.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Pensla ett filodegsark med smör, lägg ett till ark filodeg över och pensla med smör.
- Lägg en chop stick på kortsidan och rulla till en rulle. Rulla inte för hårt och rulla inte hela vägen, lämna ca 1 cm filodeg längst ut.
- Skrynkla ihop filodegen och dra ut chop sticken.
- Nyp ihop rullen tills du får en krans, pressa till filodegen som ligger i botten av kransen.
- Lägg på långpannan, fyll med nötter.
- Värm ugnen till 200°, över och undervärme.
- Baka gyllene mitt i ugnen i ca 15 min.
- Ringla över sirap och toppa med pistage.
- Låt baklavan svalna och suga åt sig sirapen i minst 1 timme, gärna några timmar eller över natten.
- Täck med plast när baklavan har svalnat och låt stå i rumstemperatur.
- Kakan klarar sig fint i ca 7-10 dagar i rumstemperatur eller 3 månader i frys.