Turkiska linsbiffar

Ett serveringsfat med linsbiffar i salladsblad och med citronklyftor.

Ingredienser

10portioner

  • 4dl
    röda linser
  • 2dl
    finmalen köftelik bulgur (finmalen bulgur)
  • 1st
    buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt)
  • 7-8 dl
    vatten

Tomatpasta

  • 1dl
    rapsolja
  • 1st
    gul lök
  • 3msk
    tomatpuré
  • 1msk
    paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré+ 2 tsk paprikapulver)
  • chilipulver om du gillar hetta

Kryddor

  • 1msk
    spiskummin
  • salt och peppar

Grönsaker

  • 4st
    salladslök, finhackade
  • 1knippa(or)
    persilja, finhackad

Till servering

  • romansallad, citron och eventuellt granatäppelsirap

Så lagar du

Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten. 

Skumma av och smula sedan i buljongtärningen eller ha i lite salt. 

Låt koka under lock på svag värme tills linserna är helt sönderkokta. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med en sked. 

När linserna är helt mjuka, stänger du av värmen och blandar i bulgurn. Rör om och lägg ett lock på grytan. Låt svalna. 

Om smeten känns för lös kan du låta den stå en stund utan lock. 

Tomatpastan 

Finhacka löken och stek den mjuk i oljan. 

Tillsätt tomatpuré och paprikapuré, fräs lite till. 

Krydda tomatpastan med spiskummin och eventuellt chilipulver. 

Blanda pastan med linsröran och krydda med salt och peppar. 

Knåda sedan ihop allting ordentligt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. 

Blanda slutligen i salladslök och persilja. 

Ta en klick smet i handen och forma till en avlång biff. 

Lägg biffarna på en bädd av salladsblad. 

Garnera med citronklyftor. 

Gillar du syrlig smak kan du ringla över lite granatäppelsirap vid servering.  

Dela det här receptet med dina vänner!