Tarte de légumes con couronne-Fransk grönsakspaj

Publicerat:
2025-03-24Ingredienser
4portioner
- 1paketrund smördeg
- 1uppvispat ägg till pensling
- färsk timjan att garnera med
Fyllning
- 1fast och späd zucchini
- 1strödlök
- 100gcocktailtomater
- ½dlpesto att pensla med (kan ersättas med fetaost, färskost eller crème fraiche)
Salladen
- 250gsalladsblad (mixa gärna olika sorter)
- 1dlvalnötter
Vinägrett
- ½dlvitvinsvinäger
- ½dlolivolja
- 1mskdijonsenap
- ½tsksalt
- 2krmmalen svartpeppar
Så lagar du
- Värm ugnen till 200 grader, över- och undervärme.
- Skiva zucchini och lök tunt (helst med mandolin), halvera tomaterna.
- Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
- Placera en rund skål, cirka 12 cm i diameter, mitt på smördegen. (Skålen hjälper dig att lägga grönsakerna i en perfekt cirkel och sedan forma en fin krona.)
- Pensla degen med pesto. Toppa med zucchini, lök och tomat.
- Ta bort skålen och skär 8 ”tårtbitar” från mitten av degen. Vik upp degflikarna över grönsakerna och tryck ner degen ordentligt.
- Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 17–20 minuter, eller tills degflikarna har fått fin färg. Garnera med färska timjanblad.
Sallad och vinägrett
- Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten.
- Grovhacka salladsblad och valnötter.
- Lägg i en skål och ringla vinägretten över.
- Blanda noga och servera med smördegspajen.