Lammfärsbiffar 50/50

Ingredienser
4portioner
- 400gaubergine
- 500glammfärs
- 2stvitlöksklyftor
- 1dlfinhackad persilja
- ½dlfinhackad mynta
- 2mskfinhackad rosmarin
- 1stägg
- citronzest från 1 citron
- salt och peppar
- 2 msk smör och 2 msk olivolja att steka i
Persiljesallad
- 1strödlök
- 2mskvitvinsvinäger
- ½tsksalt
- 1nypa(or)socker
- 2knippa(or)bladpersilja
- 1-2mskolivolja
Så lagar du
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär aubergine i skivor och lägg i ett durkslag med salt emellan. Låt stå i ca 20 minuter.
- Torka ordentligt. Skär i tärningar och vänd i lite olivolja.
- Lägg på en plåt och rosta i lite olivolja.
- Rosta i ugnen i ca 20 minuter.
- Vänd då och då.
- Låt svalna något.
- Blanda alla ingredienser till färsbiffarna och forma till avlånga eller runda biffar. (prova gärna att steka lite av färsen för att smaka av)
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna.
- Stek cirka 1/3 av biffarna åt gången, runt om, på medelstark värme tills de fått fin färg.
- Stek resten av biffarna.
- Lägg dem i en ugnsform och låta dem bli färdiga i ugnen tills de har en innertemperatur på 70 grader.
- Servera med cous-cous eller potatis – prova gärna tielle till -potatisgratäng från Bari.
Persiljesallad
- Skala och skär löken så tunt du kan.
- Lägg i en skål och slå över vinäger, salt och socker.
- Låt stå en stund.
- Knipsa persiljekvistar från stjälkarna och vänd ner med löken.
- Smaka av med salt och ringla över lite olivolja.