Linssoppa från Mellanöstern

Linssoppa från Mellanöstern

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    gula eller röda linser
  • 1,2liter
    hett vatten
  • 2st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1/2tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 1dl
    vermicelli (tunna spaghettitrådar)
  • Ca 3/4dl
    rostad lök
  • 1st
    citron
  • chiliflakes till garnering

Pitabröds-krutonger

  • 2st
    pitabröd
  • 2msk
    rapsolja till pensling

Så lagar du

1. Skölj linserna i ljummet vatten, låt rinna av och lägg i en kastrull. Häll i vattnet och koka upp. Sänk till medelvärme och smula ner buljongtärningarna. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme och under lock i cirka 25 minuter.

2. Finhacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får ordentligt med färg. Vänd ner löken och vermicellin i soppan och låt puttra i ytterligare 4–5 minuter, eller tills vermicellin har mjuknat.

3. Rör ner citronsaften och dra bort kastrullen från värmen. Toppa soppan med chiliflakes och pitabrödskrutonger och servera. Pressa gärna lite extra citron över

 

Pitabrödskrutonger:

1. Värm ugnen till  225 grader, över- och  undervärme. 

2. Skär brödet i tärningar, strö ut dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.

3. Rosta brödet gyllene och frasigt mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!