Linssoppa från Mellanöstern

Publicerat:
2022-11-08Ingredienser
4portioner
- 4dlgula eller röda linser
- 1,2literhett vatten
- 2stgrönsaksbuljongtärningar
- 1tskmalen spiskummin
- 1/2tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- 1dlvermicelli (tunna spaghettitrådar)
- Ca 3/4dlrostad lök
- 1stcitron
- chiliflakes till garnering
Pitabröds-krutonger
- 2stpitabröd
- 2mskrapsolja till pensling
Så lagar du
1. Skölj linserna i ljummet vatten, låt rinna av och lägg i en kastrull. Häll i vattnet och koka upp. Sänk till medelvärme och smula ner buljongtärningarna. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme och under lock i cirka 25 minuter.
2. Finhacka löken. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får ordentligt med färg. Vänd ner löken och vermicellin i soppan och låt puttra i ytterligare 4–5 minuter, eller tills vermicellin har mjuknat.
3. Rör ner citronsaften och dra bort kastrullen från värmen. Toppa soppan med chiliflakes och pitabrödskrutonger och servera. Pressa gärna lite extra citron över
Pitabrödskrutonger:
1. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme.
2. Skär brödet i tärningar, strö ut dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.
3. Rosta brödet gyllene och frasigt mitt i ugnen i cirka 10 minuter.