Mandelkaka med hallon och lemon curd

Ingredienser
Smet
- 150gbrynt smör
- 1dlvetemjöl
- 1½dlmandelmjöl
- 3dlflorsocker
- 150gäggvita (4-5 st)
- 1mskvaniljsocker
- 1/2tsksalt
- 100ghyvlad mandel
- 250gfrysta hallon
- 36stfärska hallon
Lemon curd
- 130gcitronsaft (2st)
- 2stägg
- 1mskmajsstärkelse
- 1stäggula
- 1½dlströsocker
- 100gsmör (osaltat)
Vaniljvisp
- 4stäggula
- 1dlströsocker
- 1/2dlmajsstärkelse
- 1stvaniljstång
- 250gmjölk
- 15gsmör
- 3dllättvispad grädde
Så lagar du
Mandelkaka
- Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en cupcakesplåt och strö i hyvlad mandel så det fastnar i formen.
- Bryn smöret i en kastrull på spisen tills den börjar bli gyllenbrun, ställ åt sidan. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, salt och tillsätt lite i taget av smöret. Fördela smeten i cupcakesplåten, lägg i 2-3 tinade frysta hallon till varje cupcake och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 18-22 min. Ta ut, låt svalna lite och vänd ur formen.
Lemon curd
- Blanda äggulor, ägg, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Värm upp citronsaft i en kastrull och häll det över äggblandningen, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen.
- Värm på under konstant omrörning på mellanvärme tills den tjocknat, häll över det i en ren bunke och blanda i smöret. Plasta och låt svalna helt, minst 2-3 timmar i kylen.
Vaniljvisp
- Blanda äggula, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull.
- Koka upp vaniljstången med mjölken, slå det över äggblandningen och rör runt. Häll tillbaka allt i kastrullen och under konstant omrörning på mellanvärme rör du tills du får en tjock och fin kräm.
- Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen. Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.
Garnera mandelkakan med lemoncurd, vaniljvisp, färska hallon och gärna lite mandelspån.