Mandelkaka med hallon och lemon curd

Rund mandelkaka med citron, vaniljkräm och hallon ovanpå en blåvit tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

Smet

  • 150g
    brynt smör
  • 1dl
    vetemjöl
  • dl
    mandelmjöl
  • 3dl
    florsocker
  • 150g
    äggvita (4-5 st)
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1/2tsk
    salt
  • 100g
    hyvlad mandel
  • 250g
    frysta hallon
  • 36st
    färska hallon

Lemon curd

  • 130g
    citronsaft (2st)
  • 2st
    ägg
  • 1msk
    majsstärkelse
  • 1st
    äggula
  • dl
    strösocker
  • 100g
    smör (osaltat)

Vaniljvisp

  • 4st
    äggula
  • 1dl
    strösocker
  • 1/2dl
    majsstärkelse
  • 1st
    vaniljstång
  • 250g
    mjölk
  • 15g
    smör
  • 3dl
    lättvispad grädde

Så lagar du

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en cupcakesplåt och strö i hyvlad mandel så det fastnar i formen. 
  2. Bryn smöret i en kastrull på spisen tills den börjar bli gyllenbrun, ställ åt sidan. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, salt och tillsätt lite i taget av smöret. Fördela smeten i cupcakesplåten, lägg i 2-3 tinade frysta hallon till varje cupcake och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 18-22 min. Ta ut, låt svalna lite och vänd ur formen.

Lemon curd

  1.  Blanda äggulor, ägg, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Värm upp citronsaft i en kastrull och häll det över äggblandningen, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen. 
  2. Värm på under konstant omrörning på mellanvärme tills den tjocknat, häll över det i en ren bunke och blanda i smöret. Plasta och låt svalna helt, minst 2-3 timmar i kylen.

Vaniljvisp 

  1. Blanda äggula, strösocker och majsstärkelse i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull. 
  2. Koka upp vaniljstången med mjölken, slå det över äggblandningen och rör runt. Häll tillbaka allt i kastrullen och under konstant omrörning på mellanvärme rör du tills du får en tjock och fin kräm. 
  3. Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen. Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.

Garnera mandelkakan med  lemoncurd,  vaniljvisp, färska hallon och gärna lite mandelspån.

Dela det här receptet med dina vänner!