Mini-mello-macka 1 (Mums-Måns)

Minimacka garnerad med pilgrimsmussla och friterad palsternacka ovanpå en mörk tallrik.

Publicerat:

Servera denna macka som ett tilltugg eller förrätt. Om du vill göra den till en förrätt kan du lägga till några pilgrimsmusslor. Den går också att servera utan skaldjursbuljong. Ett annat alternativ är att skippa palsternackan och istället använda rotsakschips, men det är gott med något krispigt. Låt brödet ligga i skaldjursbuljongen och dra åt sig av den.

Ingredienser

  • 1-2st
    toastbröd eller annat färskt bröd som till exempel surdegsbaguette
  • 2msk
    skirat smör att steka musslorna i
  • 200g
    smör
  • 4st
    pilgrimsmusslor
  • 1kruk(or)
    färsk dill
  • 2st
    äggulor
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    citronsaft
  • 1st
    palsternacka
  • 2dl
    skaldjursbuljong (koka själv eller köp färdig)
  • 1dl
    grädde
  • salt och peppar
  • farinsocker att smaka av med

Så lagar du

1. Strimla palsternacka eller skiva den tunt och fritera den så att den blir krispig. Skär brödet i 4 lika delar, ta gärna bort kanterna.

2. Värm buljongen och tillsätt grädden, håll den varm. 

3. Dela upp hälften av smöret.  Håll den ena halvan kall, den andra halvan ska smältas i en kastrull tillsammans med vitlöken.  Rosta vitlöken lätt i smöret. 

4. Rosta brödet ordentligt i ugnen eller stek i lite skirat smör alternativt rosta  i en brödrost (det ska bli nästan lika krispigt som en krutong). 

5. Dra kastrullen från plattan och vispa i det kalla smöret i det varma. Skär ner lite dill, vispa i äggula, citronsaften - och smaka av med salt, peppar och farinsocker.

6. Stek musslorna i skirat smör, salta och peppra. Klicka ut smörblandningen på brödet och lägg på pilgrimsmusslorna. 

Servering: Lägg brödet och musslan i småskålar tillsammans med skaldjursbuljongen. Toppa med lite färsk dill och friterad palsternacka. 

Dela det här receptet med dina vänner!