Moqueca- Brasiliansk fiskgryta

Publicerat:
2024-04-24Moqueca är en utsökt brasiliansk fiskgryta med smak av kokosmjölk, paprika och tomat. Man kan variera fiskgrytan genom att ha i både fisk och skaldjur eller göra den enkel som min version med endast fisk. Supersmarrig, festlig och lättlagad vardagsrätt.
Ingredienser
4portioner
- 600gfiskfilé (torsk, lax, gös, sej, kolja)
- 1lime
- 1gul lök
- 2vitlöksklyftor
- 1-3färsk chili efter smak
- 1röd paprika
- 1grön paprika
- 2msktomatpuré
- 400gkrossad tomat
- 400gkokosmjölk
- 2tskspiskummin
- 2tskchili- eller paprikapulver
- 1knippa(or)färsk koriander
- salt & peppar
- olja till stekning
Garnering
- lime och koriander
Ris
- 3dlbasmatiris
- salt efter smak
- vatten
- 3mskrapsolja
Så lagar du
- Hacka fisken i stora bitar, krydda med salt, peppar och pressa lime över fisken. Blanda och låt gärna fisken marineras i kylen några timmar eller låt stå i rumstemperatur i ca 30 min.
- Hacka lök och paprika i strimlor. Finhacka chili och vitlök.
- Hetta upp olja och stek löken en stund. Vänd i chili, vitlök, tomatpuré och stek lite till.
- Vänd i paprika och fräs allting lite hastigt. Krydda med spiskummin, chilipulver, salt och peppar.
- Fräs allting några sekunder och häll sedan över krossad tomat och kokosmjölk. Låt grytan puttra utan lock i ca 15-20 min på medelvärme.
- Vänd i koriander och lägg försiktigt fisken tillsammans med marinaden i såsen.
- Låt fisken sjuda långsamt i såsen tills den är färdiglagad, ca 10-15 min.
- Pressa gärna lite limesaft i grytan och toppa med koriander vid servering. Servera gärna med ris.
- Tips! När fisken är klar kan du vända i räkor i såsen.
Zeinas specialris
- Välj ett basmatiris av bra kvalité. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten i ca 30 min.
- Sila av riset, tvätta försiktigt igen.
- Koka upp vatten, rikligt med salt i en stor och rymlig gryta.
- När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av riset.
- Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”.
- Gör sedan små gropar i riset salta och häll på ca 1,5 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan.
- Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket. Koka upp på medelvärme i ca 4 minuter och sänk temperaturen till låg värme.
- Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.
- Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt och servera.