Pasta med musslor, grädde och vin

Publicerat:
2023-03-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1nät färska blåmusslor
- 1stgul lök eller bananschalottenlök
- 3klyfta(or)vitlök
- 1stmorot
- 1ststjälk selleri
- 2mskolivolja
- 1,5dlvitt oekat vin
- 2dlgrädde
- några kvistar timjan (eller ½ tsk torkad)
- 1stcitron, rivet skal
- salt och svartpeppar
- 500gpapardelle eller annan torkad pasta
- parmesan eller annan lagrad ost
Så lagar du
1. Lägg musslorna i en stor bunke med kallt vatten och låt den sköljas i kallt i ca 30 minuter. Byt vatten några gånger under tiden. Skrapa därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längsmed kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.
2. Finhacka lök och vitlök. Tärna moroten och sellerin fint. Hetta upp en vid kastrull med olivolja och fräs lök, vitlök, morot och selleri tills löken mjuknat. Höj värmen till maxvärme och lägg ner musslorna. Låt allt fräsa ordentligt i någon minut, rör om då och då under tiden.
3. Slå på vin, grädde och avrepade timjanblad och låt koka under lock på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Sväng runt med nykokt papardelle och rivet citronskal och toppa med parmesan. Pastan blir ännu godare om den får koka med i musselspadet den sista minuten (så häll av den från pastavattnet när den är al dente)
Obs! Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig.