Pasta med musslor, grädde och vin

Pasta med musslor grädde och vin ovanpå en grön tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

Här använder vi oss av färska blåmusslor som man köper i fiskdisk och som är otroligt gott och enkelt. Dessutom är musslorna en riktig superhjälte i havet som vi bör äta mycket av. Får du inte tag i färska musslor går det bra att använda frysta, kokade men tänk på att kanske tillsätta lite skaldjursfond till såsen för extra smak.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    nät färska blåmusslor
  • 1st
    gul lök eller bananschalottenlök
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    morot
  • 1st
    stjälk selleri
  • 2msk
    olivolja
  • 1,5dl
    vitt oekat vin
  • 2dl
    grädde
  • några kvistar timjan (eller ½ tsk torkad)
  • 1st
    citron, rivet skal
  • salt och svartpeppar
  • 500g
    papardelle eller annan torkad pasta
  • parmesan eller annan lagrad ost

Så lagar du

1. Lägg musslorna i en stor bunke med kallt vatten och låt den sköljas i kallt i ca 30 minuter. Byt vatten några gånger under tiden. Skrapa därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längsmed kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Ta bort musslor som är trasiga.

2. Finhacka lök och vitlök. Tärna moroten och sellerin fint.  Hetta upp en vid kastrull med olivolja och fräs lök, vitlök, morot och selleri tills löken mjuknat. Höj värmen till maxvärme och lägg ner musslorna. Låt allt fräsa ordentligt i någon minut, rör om då och då under tiden. 

3. Slå på vin, grädde och avrepade timjanblad och låt koka under lock på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

4. Sväng runt med nykokt papardelle och rivet citronskal och toppa med parmesan. Pastan blir ännu godare om den får koka med i musselspadet den sista minuten (så häll av den från pastavattnet när den är al dente) 

Obs! Tänk på att ta bort eventuella musslor som inte öppnat sig.

Dela det här receptet med dina vänner!