Persisk Zeytoon Parvadeh

Publicerat:
2022-12-08Zeytoon parvardeh är en delikat persisk olivsallad med granatäppelsirap och valnötter. Salladen serveras som en aptitretare eller sidorätt vid maten. Den ska gärna stå och gotta till sig i kylen några timmar och kan därför med fördel förberedas i god tid innan servering.
Ingredienser
6portioner
- 450gurkärnade oliver (gärna både svarta och gröna)
- 3dlvalnötter
- 1stgranatäpple
- 2-4stfinhackade vitlöksklyftor (justera mängd efter smak, jag tog 2 klyftor)
- 0,5dlgranatäppelsirap
- 3mskolivolja
- 2-3mskcitronsaft
- 2mskfinhackad mynta
- 2mskfinhackad persilja
- salt och peppar
Så lagar du
1. Rosta valnötterna några sekunder i en torr stekpanna och finhacka dem sedan.
2. Kärna ur granatäpplet. Finhacka vitlöksklyftorna.
3. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av och tillsätt eventuellt mer granatäppelsirap, vitlök eller citron.
4. Låt sedan salladen stå i kylen några timmar innan servering, gärna över natten.