Persisk Zeytoon Parvadeh

Gröna oliver på ett genomskinligt fat, granatäpplekärnor och gröna blad.

Publicerat:

Zeytoon parvardeh är en delikat persisk olivsallad med granatäppelsirap och valnötter. Salladen serveras som en aptitretare eller sidorätt vid maten. Den ska gärna stå och gotta till sig i kylen några timmar och kan därför med fördel förberedas i god tid innan servering.

Ingredienser

6portioner

  • 450g
    urkärnade oliver (gärna både svarta och gröna)
  • 3dl
    valnötter
  • 1st
    granatäpple
  • 2-4st
    finhackade vitlöksklyftor (justera mängd efter smak, jag tog 2 klyftor)
  • 0,5dl
    granatäppelsirap
  • 3msk
    olivolja
  • 2-3msk
    citronsaft
  • 2msk
    finhackad mynta
  • 2msk
    finhackad persilja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Rosta valnötterna några sekunder i en torr stekpanna och finhacka dem sedan.

2. Kärna ur granatäpplet. Finhacka vitlöksklyftorna.

3. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av och tillsätt eventuellt mer granatäppelsirap, vitlök eller citron.

4. Låt sedan salladen stå i kylen några timmar innan servering, gärna över natten.

Dela det här receptet med dina vänner!