Pizza bianca med lök och salvia

Publicerat:
2023-02-22Ingredienser
Deg:
- 25gjäst
- 1tskhonung
- 1/2dlolivolja
- 3,5dlvatten (37 grader)
- 2tsksalt
- 8dlvetemjöl (gärna special)
Fyllning:
- 1ststor gul lök
- 1ststor rödlök
- 15cmpurjolök
- 2klyfta(or)vitlök
- 2msksmör
- salt och peppar
- 1/2kruk(or)färsk salvia (ca 10 blad)
- 1stmozzarella
- 30glagrad smakrik ost t ex Västerbotten
- extra olivolja till topping
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
Receptet är beräknat till två stora pizzor.
1. Börja med degen. Smula ner jästen i en bunke och lös ut med honung, olja och lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och börja arbeta ner mjölet under tiden du kraftigt jobbar samman allt till en deg. Helst i maskin i ca 5 minuter eller ca 10 minuter för hand. Ringla lite olja över degen, täck bunken med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 40 minuter i rumstemperatur, längre om du har degen kallare. Kalljäser du degen blir resultatet ännu bättre men har du bråttom går det fint att jäsa i rumstemperatur. Häll ut degen på lätt mjölat underlag, sträck ut och knåda den lätt och forma den sedan till 2 runda, spända degar. Lägg på lätt mjölat underlag, täck över med fuktig kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter i rumstemperatur. Har du möjlighet att låta den jäsa i kylskåp ett par timmar innan du tar ut den och jäser den 40 minuter i rumstempereratur blir det ännu bättre.
2. Värm ugnen till ca 225-230 grader och se till att du har en plåt eller pizzasten i ugnen som får bli varm.
3. Skala röd- och gullöken samt vitlöken och strimla tunt. Strimla även purjolöken tunt. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs löken på medelvärme tills den är mjuk. Rör om då och då under tiden och var noga med att inte bränna eller bryna löken utan låt den bara ”smälta”. Krydda med salt och peppar. När löken börjar bli färdig, strimla salviabladen och låt fräsa tillsammans med löken i någon minut.
4. Dra ut degen till en tunn platta på lätt mjölat underlag. Det går enklast om du jobbar med knutna händer underifrån och sträcker ut degen. Om degen känns hård och inte är formbar kan du behöva jäsa den lite längre så glutentrådarna slappnar av. Lägg upp degen på ett bakplåtspapper och fortsätt sträcka/forma den så att den blir så tunn och stor så att den täcker ca 2/3 av bakplåtspappret.
5. Riv sönder halva mozzarellan med händerna och fördela smulor över pizzan. Fördela hälften av löken över och toppa med riven lagrad ost. Krydda med lite flingsalt och nymalen svartpeppar och ringla över lite extra olivolja över hela pizzan. Grädda på den heta plåten/pizzastenen i ca 15 minuter. Upprepa sedan samma sak med den andra pizzan.