Prinsesstårta i glas

Prinsesstårtor i genomskinliga glas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Prinsesstårta som efterrätt har blivit en signaturrätt på Sturehof i stockholm och serveras på restauranger i New York där prinsesstårta anses vara hippt!

Ingredienser

6portioner

  • 1sats(er)
    rulltårtebotten eller färdiga tårtbottnar
  • 2dl
    färdig vaniljkräm + mjölk enligt mått på förpackningen
  • skal från en citron
  • 1paket
    grön marsipanlock
  • 1paket
    frysta hallon (225 g)
  • 1dl
    syltsocker
  • skal och saft från 1 lime
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1nypa(or)
    vanilj
  • Florsocker
  • 100g
    rosa marsipan (eller vit marsipan + några droppar röd karamellfärg)

Rulltårtebotten

  • 3st
    ägg
  • dl
    strösocker
  • 2dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 1msk
    mjölk

Så lagar du

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Knäck äggen i bunken, häll i socker och vispa det tills det blir pösigt och ljusnar.
  3. Mät upp vetemjöl i litermåttet. 
  4. Lägg i bakpulver och rör om med en gaffel. 
  5. Häll i mjölet och bakpulvret i äggsmeten och rör om. 
  6. Häll upp smeten på plåt med bakplåtspapper.
  7. Sätt in kakan mitt i ugnen i 5 minuter. 
  8. Låt svalna något. Strö på lite socker. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd kakan. 
  9. Lossa pappret. Pensla med lite vatten om det är svårt att få loss pappret.  

 

Prinsesstårta i glas

  1. Koka upp hallon och socker och rör ihop. 
  2. Blanda ner saft och skal från 1 lime. Smaka av. 
  3. Låt svalna. 
  4. Lägg ca 1 dl sylt i en spritspåse när den svalnat.  
  5. Vispa ihop vaniljkräm enligt anvisningarna på paketet. 
  6. Tillsätt extra mjölk om den blir för hård eller vänd ner lite vispad grädde.  
  7. Smaksätt med skal från 1 citron. Lägg i en spritspåse. 
  8. Stansa ut 12 runda bottnar av tårtan eller sockerkakan, använd gärna glaset du ska servera i eller en stansform i samma storlek. 
  9. Stansa ut 6 stycken ”lock” av den gröna marsipanen.  
  10. Vispa grädden så den är ganska fast. Lägg i en spritspåse. 
  11. Lägg en första tårtbotten längst ner i glaset, spritsa i sylt och vaniljkräm. 
  12. Lägg i en botten till. Spritsa i vispad grädde. 
  13. Avsluta med marsipanlock.
  14. Gör rosor av den rosa marsipanen genom att göra en rulle som du skär i tunna skivor. 
  15. Lägg 4 skivor i rad lite omlott ovanpå varandra. Rulla ihop till en rulle. 
  16. Skär på hälften och forma en ros genom att vika ut bladen försiktigt. 
  17. Lägg rosorna på ”tårtorna” och sikta över florsocker om du vill. 

Dela det här receptet med dina vänner!