Prinsesstårta i glas

Publicerat:
2025-03-05Tillagningstid:
Prinsesstårta som efterrätt har blivit en signaturrätt på Sturehof i stockholm och serveras på restauranger i New York där prinsesstårta anses vara hippt!
Ingredienser
6portioner
- 1sats(er)rulltårtebotten eller färdiga tårtbottnar
- 2dlfärdig vaniljkräm + mjölk enligt mått på förpackningen
- skal från en citron
- 1paketgrön marsipanlock
- 1paketfrysta hallon (225 g)
- 1dlsyltsocker
- skal och saft från 1 lime
- 3dlvispgrädde
- 1nypa(or)vanilj
- Florsocker
- 100grosa marsipan (eller vit marsipan + några droppar röd karamellfärg)
Rulltårtebotten
- 3stägg
- 1½dlströsocker
- 2dlvetemjöl
- 1 tskbakpulver
- 1mskmjölk
Så lagar du
Rulltårta
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Knäck äggen i bunken, häll i socker och vispa det tills det blir pösigt och ljusnar.
- Mät upp vetemjöl i litermåttet.
- Lägg i bakpulver och rör om med en gaffel.
- Häll i mjölet och bakpulvret i äggsmeten och rör om.
- Häll upp smeten på plåt med bakplåtspapper.
- Sätt in kakan mitt i ugnen i 5 minuter.
- Låt svalna något. Strö på lite socker. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd kakan.
- Lossa pappret. Pensla med lite vatten om det är svårt att få loss pappret.
Prinsesstårta i glas
- Koka upp hallon och socker och rör ihop.
- Blanda ner saft och skal från 1 lime. Smaka av.
- Låt svalna.
- Lägg ca 1 dl sylt i en spritspåse när den svalnat.
- Vispa ihop vaniljkräm enligt anvisningarna på paketet.
- Tillsätt extra mjölk om den blir för hård eller vänd ner lite vispad grädde.
- Smaksätt med skal från 1 citron. Lägg i en spritspåse.
- Stansa ut 12 runda bottnar av tårtan eller sockerkakan, använd gärna glaset du ska servera i eller en stansform i samma storlek.
- Stansa ut 6 stycken ”lock” av den gröna marsipanen.
- Vispa grädden så den är ganska fast. Lägg i en spritspåse.
- Lägg en första tårtbotten längst ner i glaset, spritsa i sylt och vaniljkräm.
- Lägg i en botten till. Spritsa i vispad grädde.
- Avsluta med marsipanlock.
- Gör rosor av den rosa marsipanen genom att göra en rulle som du skär i tunna skivor.
- Lägg 4 skivor i rad lite omlott ovanpå varandra. Rulla ihop till en rulle.
- Skär på hälften och forma en ros genom att vika ut bladen försiktigt.
- Lägg rosorna på ”tårtorna” och sikta över florsocker om du vill.