Råbiff med tryffelkräm, hasselnöt och palsternacka

Råbiff med tryffelkräm.

Publicerat:

Tillagningstid:

Råbiff är en rolig förrätt att experimentera med utifrån säsong och ens favoritsmaker. Det här är en variant som smakar mycket höst och har djupa umamitoner från både tryffel och svamp. Släpp lös din kreativa sida och skapa en juvel på tallriken! Våga också göra råbiff på andra köttbitar än oxfilé. Fransyska eller innanlår har mera smak till exempel. Välj bra nötkött, helst från gräsbetesdjur. Möra fina detaljer, utan senor och fett är allra bäst!

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    innanlår eller fransyska
  • 1
    schalottenlök
  • 1dl
    gruyere, grovt riven
  • 1msk
    olivolja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1tsk
    flingsalt
  • nymald svartpeppar

Tryffelkräm

  • 1
    helt ägg, rumsvarmt
  • 1
    äggula
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    salt
  • ca 2 ½dl
    rapsolja
  • 1tsk
    tryffelolja
  • nymald svartpeppar

Topping och garnityr

  • 1-2
    palsternackor
  • 1liter
    frityrolja eller solrosolja
  • 1dl
    rostade hasselnötter
  • ½dl
    hasselnötskräm + 2–3 msk creme fraiche
  • 1ask(ar)
    vattenkrasse eller grönkålsskott
  • 4-8
    tunna skivor levainbröd
  • ruccolasallad
  • picklad svamp (se relaterat recept)

Så lagar du

  1. Skär köttet i tunna skivor och hacka sedan smått eller skrapa försiktigt med en vass kniv i senornas riktning. (Du kan också be din kötthandlare mala köttet åt dig i din butik eller mala i en köttkvarn.)
  2. Hacka löken. Blanda ner i färsen tillsammans med grovriven gruyère, olivolja och dijon. Smaka av med salt och peppar. Lägg in färsen i kylskåpet och förbered dina tillbehör.
  3. Gör tryffelkrämen: Mixa ihop ägg, dijon, vinäger och salt i en mixerkanna. Tillsätt oljan i en tunnstråle och fortsätt mixa tills du har en tjock kräm. Smaksätt med tryffelolja och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg ca 1 dl i en spritspåse.
  4. Fritera palsternackan. Skala palsternacka och hyvla den i tunna skivor. Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader. Fritera palsternackan tills den är krispig. Lägg upp på hushållspapper.
  5. Mixa nötkrämen och blanda med creme fraiche till en len kräm. Smaka av med salt. Lägg gärna i spritspåse. Hacka hasselnötterna.
  6. Lägg upp tartaren på tallrikar, gärna med en utstansningsring.
  7. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek brödskivorna gyllene i smör eller olivolja.
  8. Garnera tartaren med dina tillbehör och servera med nystekta bröd. Ringla över olivolja. 

Recept på pickad svamp hittar du här.

Dela det här receptet med dina vänner!