Raggar-Janssons

Raggar-Janssons

Publicerat:

Här får du en fantastisk kombination av två klassiska husmansrätter - Janssons som mer hör till julen och raggmunkar som är en klassisk husmansrätt som äts året runt. Eftersom du använder dig av rå potatis så rekommenderar kocken att du bakar dina Raggar-Janssons i ugnen på 175 grader i 15 minuter innan servering.

Ingredienser

  • 600g
    potatis (gärna mandel 600-800 g)
  • 4dl
    standardmjölk
  • 2 1/2dl
    mjöl
  • 2st
    ägg
  • 1burk(ar)
    ansjovisspad, spara ansjovisen till fritering
  • 1 1/2tsk
    salt
  • 10g
    finhackad gräslök, annan färsk ört går också bra att använda
  • 4msk
    skirat smör att steka i

Topping 1

  • 125g
    burk ansjovis
  • 1/2dl
    maizena
  • 1knippa(or)
    dill att garnera med
  • 4-6msk
    creme fraiche
  • 1kg
    talg eller olja att fritera i
  • 1/2dl
    rostat ströbröd

Topping 2

  • 100g
    gravad röding eller lax
  • 4-6msk
    creme fraiche
  • 1msk
    hjortronsylt
  • 4msk
    finskuren gräslök
  • 2msk
    mortlade rostade lussekatter

Topping 3

  • 100g
    rökt renstek
  • 4-6msk
    creme fraiche
  • 1msk
    riven pepparrot
  • 2msk
    mortlade pepparkakor

Så lagar du

1. Vispa hälften av mjölken och allt mjöl. Vispa sedan ner ägget och resterande del av mjölken. Hacka gräslöken fint och blanda ner den i smeten tillsammans med anjovisspadet.

2. Riv ner potatisen (jag brukar låta skalet vara kvar så det är viktigt att du sköljt den ordentligt innan). Riv på den grova sidan av rivjärnet och blanda direkt ner i smeten. Smält lite smör i en stekpanna så det blir ljusgult.

3. Stek Raggar-Janssons i skirat smör i en stekpanna eller i små plättjärn på medeltemperatur i några minuter per sida. Kom ihåg att inte steka på högsta temperatur utan gärna på medelvärme. 

4. Baka dem sedan på en ugnsplåt innan servering. 

5. Värm en panna med talg eller olja tills talgen är 180 grader. Vänd ansjovisfiléerna i maizenamjöl och fritera dem sedan i några minuter. Garnera Raggar-Janssons med valfri topping, crème fraiche och lite dill.

Dela det här receptet med dina vänner!