Raggar-Janssons

Publicerat:
2022-12-01Ingredienser
- 600gpotatis (gärna mandel 600-800 g)
- 4dlstandardmjölk
- 2 1/2dlmjöl
- 2stägg
- 1burk(ar)ansjovisspad, spara ansjovisen till fritering
- 1 1/2tsksalt
- 10gfinhackad gräslök, annan färsk ört går också bra att använda
- 4mskskirat smör att steka i
Topping 1
- 125gburk ansjovis
- 1/2dlmaizena
- 1knippa(or)dill att garnera med
- 4-6mskcreme fraiche
- 1kgtalg eller olja att fritera i
- 1/2dlrostat ströbröd
Topping 2
- 100ggravad röding eller lax
- 4-6mskcreme fraiche
- 1mskhjortronsylt
- 4mskfinskuren gräslök
- 2mskmortlade rostade lussekatter
Topping 3
- 100grökt renstek
- 4-6mskcreme fraiche
- 1mskriven pepparrot
- 2mskmortlade pepparkakor
Så lagar du
1. Vispa hälften av mjölken och allt mjöl. Vispa sedan ner ägget och resterande del av mjölken. Hacka gräslöken fint och blanda ner den i smeten tillsammans med anjovisspadet.
2. Riv ner potatisen (jag brukar låta skalet vara kvar så det är viktigt att du sköljt den ordentligt innan). Riv på den grova sidan av rivjärnet och blanda direkt ner i smeten. Smält lite smör i en stekpanna så det blir ljusgult.
3. Stek Raggar-Janssons i skirat smör i en stekpanna eller i små plättjärn på medeltemperatur i några minuter per sida. Kom ihåg att inte steka på högsta temperatur utan gärna på medelvärme.
4. Baka dem sedan på en ugnsplåt innan servering.
5. Värm en panna med talg eller olja tills talgen är 180 grader. Vänd ansjovisfiléerna i maizenamjöl och fritera dem sedan i några minuter. Garnera Raggar-Janssons med valfri topping, crème fraiche och lite dill.