Ribollita - italiensk kålsoppa

Kålsoppa och bröd i en grön djuptallrik.

Publicerat:

Ribollita är en italiensk kålsoppa som gärna serveras med en bit bröd som läggs direkt i soppan. Riven parmesan är pricken över i:et!

Ingredienser

4portioner

  • 150g
    svartkål
  • 150g
    spetskål
  • 0,5st
    purjolök eller 1 gul lök
  • 2-3st
    morötter
  • 2st
    stjälkar selleri
  • 4st
    potatisar
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1burk(ar)
    vita bönor (400 gram)
  • 2-3msk
    tomatpuré
  • 1,2liter
    vatten
  • 2tärning(ar)
    grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
  • 2tsk
    torkad timjan
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Till servering:

  • Surdegsbröd

Riven parmesan

    Så lagar du

    1. Hacka lök, vitlök och selleri fint. Hacka morot i skivor, skär potatisarna i stora tärningar. Hacka kålen grovt. 

    2. Hetta upp olja och stek lök, vitlök, selleri och morot under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. 

    3. Tillsätt sedan kål, potatis, hett vatten, buljong/fond, sköljda och avrunna bönor. Blanda och koka upp soppan. 

    4. Smaka av med timjan, salt och peppar. Låt sedan soppan småkoka under lock i ca 30 min, tills kålen mjuknar. 

    5. Du väljer själv om du bryta brödskivor och blanda ner i grytan, låt då stå och svälla en stund. Eller gör som Zeina - lägg brödskivor i din egen tallrik vid servering. Riv gärna lite parmesan eller pressa citron över vid servering. 

    Dela det här receptet med dina vänner!