Ribollita - italiensk kålsoppa

Publicerat:
2023-03-07Ribollita är en italiensk kålsoppa som gärna serveras med en bit bröd som läggs direkt i soppan. Riven parmesan är pricken över i:et!
Ingredienser
4portioner
- 150gsvartkål
- 150gspetskål
- 0,5stpurjolök eller 1 gul lök
- 2-3stmorötter
- 2ststjälkar selleri
- 4stpotatisar
- 3klyfta(or)vitlök
- 1burk(ar)vita bönor (400 gram)
- 2-3msktomatpuré
- 1,2litervatten
- 2tärning(ar)grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
- 2tsktorkad timjan
- salt och peppar
- olja till stekning
Till servering:
- Surdegsbröd
Riven parmesan
Så lagar du
1. Hacka lök, vitlök och selleri fint. Hacka morot i skivor, skär potatisarna i stora tärningar. Hacka kålen grovt.
2. Hetta upp olja och stek lök, vitlök, selleri och morot under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt tomatpuré och stek lite till.
3. Tillsätt sedan kål, potatis, hett vatten, buljong/fond, sköljda och avrunna bönor. Blanda och koka upp soppan.
4. Smaka av med timjan, salt och peppar. Låt sedan soppan småkoka under lock i ca 30 min, tills kålen mjuknar.
5. Du väljer själv om du bryta brödskivor och blanda ner i grytan, låt då stå och svälla en stund. Eller gör som Zeina - lägg brödskivor i din egen tallrik vid servering. Riv gärna lite parmesan eller pressa citron över vid servering.