Shatshuka

Publicerat:
2023-01-17Tillagningstid:
En matig variant av nordafrikansk rätt som går snabbt och lätt att göra med ingredienser som du kan ha hemma.
Ingredienser
4portioner
- 1stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 2mskolivolja
- 1msktomatpuré
- 3tskmald spiskummin
- 2tskmald koriander
- ev en nypa chiliflakes eller hackad chili
- 1burk(ar)finkrossade tomater 400 g
- 1burk(ar)vita bönor, gärna cannellini (eller tetra istället för burk)
- salt
- 4stägg
Garnering och tillbehör
- hackad slätbladig persilja
- bröd
Så lagar du
- Finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan tillsammans med pressad vitlök i en låg vid gryta som har lock.
- Tillsätt tomatpuré, spiskummin, koriander, och chiliflakes. Låt fräsa med en minut. Tillsätt tomaterna och låt koka ihop 5–10 minuter utan lock tills såsen inte är alltför tunn.
- Spola av bönorna i ett durkslag och tillsätt dem. Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt. Gör 4 gropar i såsen och knäck äggen i en kopp och ”häll” ett ägg i varje grop. Lägg på lock och låt sjuda ytterligare ca 7 minuter tills äggvitan stelnat. Strö över hackad persilja och servera genast med gott bröd.