Shatshuka

Bönor, tomat och kryddor i en orange gryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En matig variant av nordafrikansk rätt som går snabbt och lätt att göra med ingredienser som du kan ha hemma.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    tomatpuré
  • 3tsk
    mald spiskummin
  • 2tsk
    mald koriander
  • ev en nypa chiliflakes eller hackad chili
  • 1burk(ar)
    finkrossade tomater 400 g
  • 1burk(ar)
    vita bönor, gärna cannellini (eller tetra istället för burk)
  • salt
  • 4st
    ägg

Garnering och tillbehör

  • hackad slätbladig persilja
  • bröd

Så lagar du

  1. Finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan tillsammans med pressad vitlök i en låg vid gryta som har lock.
  2. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, koriander, och chiliflakes. Låt fräsa med en minut. Tillsätt tomaterna och låt koka ihop 5–10 minuter utan lock tills såsen inte är alltför tunn.
  3. Spola av bönorna i ett durkslag och tillsätt dem. Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt. Gör 4 gropar i såsen och knäck äggen i en kopp och ”häll” ett ägg i varje grop. Lägg på lock och låt sjuda ytterligare ca 7 minuter tills äggvitan stelnat. Strö över hackad persilja och servera genast med gott bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!