Shirini Zaban- Persiska smördegskakor

Publicerat:
2023-04-12Klassiska smördegskakor från Iran. Frasiga och söta shirini zaban som är goda att knapra på till en kopp te. De får sin vackra gyllene färg från honung och de blir härligt krispiga av sockret. Lagom söta och riktigt goda till fikat.
Ingredienser
- 1stsmördegsplatta (finns i kyldisken i de flesta mataffärer)
Honungsvatten till pensling
- 0,75dlhonung
- 1tskrosenvatten
- 1tskvattem
- ca 4-5mskströsocker eller kokos
Garnering
- florsocker
- finhackade pistagenötter
Så lagar du
Ca 19 st kakor
- Värm ungen till 200°, över och undervärme. Blanda honung, vatten och rosenvatten i en skål och ställ åt sidan. Gillar du saffran kan du ha i en gnutta i honungsvattnet.
- Skär ut ca 19 st remsor av smördegsplattan. Separera remsorna från varandra så de inte ligger allt för tätt ihop. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla remsorna med honungsvattnet.
- Skär ett snitt mitt i varje remsa på smördegsremsorna. Strö på rikligt med socker eller kokos. Baka mitt i ugnen i ca 12-15 min, tills de puffar upp och blir genomgräddade. Ta ut och låt svalna på plåten.
- När kakorna kallnat penslar du ett till tunt lager av hongungsvattnet och strör på pistagenötter. Pudra eventuellt lite florsocker vid servering. Servera gärna på persiskt vis med en kopp te.