Smördegstarte med lax och sparris

Publicerat:
2023-05-09Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1strulle färsk smördeg, 250 g
- 1+2stägg
- 250gfärsk sparris
- 1/2mskolivolja
- 1ask(ar)ricotta, 250 g
- 1/2dlfinhackad dill
- 1stfinrivet skal av ekologisk citron
- 1/2tsksalt
- lite nymald vit- och svartpeppar
- 300gskivad kallrökt lax
Tillbehör:
- Blandad sallad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rulla ut smördegen på en plåt. Skär en markering runt degen ca 2 cm från kanten, men skär inte igenom.
3. Grädda smördegen mitt i ugnen ca 15 minuter tills den får lite färg. Ta ut degen och pensla den med 1 söndervispat ägg. Grädda ytterligare 2 minuter. Ta ut plåten.
4. Bryt eller skär bort den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen ca 2 minuter i saltat vatten. Låt den rinna av väl. Vänd runt sparrisen i ½ msk olivolja.
5. Vispa samman Ricotta, 2 ägg plus resten av ägget som är kvar efter penslingen, finhackad dill, finrivet citronskal, salt och peppar.
6. Täck botten med laxskivor och spara resten.
7. Fördela sedan ricottafyllningen över smördegen innanför kanten. Lägg sparris på fyllningen. Skär de resterande laxskivorna i bitar och tryck ner dem mellan sparrisstjälkarna.
8. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter tills fyllningen stannat. Låt svalna.