Svensk moules marineres med sockertång och potatis

Publicerat:
2024-03-20En variant på den franska rätten moules marineres där jag adderar potatis för att få den lite matig och nyskördad sockertång för att få den maximalt laddad med havssmak.
Ingredienser
4portioner
- 2kgblåmusslor
- 2schallotenlökar
- 1vitlöksklyfta
- 4potatisar
- 0,5färsk fänkål
- 250gfärsk sockertång
- 5dlvitt vin
- 3dlvispgrädde
- 25gsmör
- 1tskfänkålsfrö
- 1krmdillfrön
- salt och peppar
Så lagar du
- Tvätta och skrubba musslorna och sortera bort skadade musslor.
- Hacka lök och vitlök fint och skär fänkål och potatis i 1cm kuber.
- Gå ner med smöret i en vid kastrull på medelhög värme, när smöret börjat fräsa tillsätt lök, vitlök, fänkål, potatis, dillfrö och fänkålsfrön och fräs allt i ca 1 minut.
- Tillsätt blåmusslorna och fräs ytterligare 1–2 minuter under omröring. Tillsätt vinet och koka under lock 2–3 minuter tills alla musslor öppnat sig.
- Lyft ur musslorna och grönsakerna med en hålslev och låt buljongen koka ner i 3–4 minuter, tillsätt vispgrädden och koka ihop ytterligare ett par minuter.
- Smaka av med salt och peppar och vänd ner musslorna och grönsakerna.
- Precis före servering vänd ner sockertången skuren i 2-3cm bitar.