Rabarber tiramisu

En dessertskål med tiramisu, i bakgrunden syns ett knippe rabarberstjälkar.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En italiensk klassiker i lite ny tappning som verkligen fångar våren.

Ingredienser

  • 2-3st
    rabarber
  • 1st
    citron skal och saft
  • 1dl
    rabarbersaft
  • 3msk
    amarettolikör
  • 3st
    ägg
  • 1 ½dl
    strösocker
  • 400g
    mascarpone
  • 1krm
    malen kardemumma
  • savoiardikex
  • kakao att garnera med

Så lagar du

  1. Skala rabarbern och dela ner den i 5 cm långa stavar. 
  2. Gör en lag med amaretto, citronsaft och rabarbersaft. 
  3. Sjud rabarbern försiktigt i 3-5 minuter så den mjuknar men ändå har lite motstånd kvar. 
  4. Lyft upp rabarbern och låt den svalna något.
  5. Dela äggen i gulor och vitor.
  6. Vispa gulor och socker pösigt med elvisp.
  7. Rör ned mascarpone och tillsätt några bitar citronskal (låt dem dra i smeten ca 15 minuter).
  8. Vispa vitorna till ett hårt skum. 
  9. Ta upp citronskalet ur mascarponen. Vänd ner den vispade äggvitan och den malda kardemumman.
  10. Doppa kexen snabbt i rabarberlagen.
  11. Varva kex, kräm och inkokt rabarber i en form. Avsluta med ett lager kräm. 
  12. Låt stå till sig i kylen minst 3-4 timmar, men gärna över natten.
  13. Pudra rikligt med kakao innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!