Vit sparris med krämig "grotto" på svenska spannmål

En djup tallrik med vackert dekorerad gröt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gröt har vi ätit ända sedan vikingatiden och här får ni ett recept på en lyxig variant med vårens primörer som för tankarna till en krämig risotto.

Ingredienser

4portioner

  • 1dl
    dinkel hela korn
  • 1dl
    svedjeråg hela korn
  • 1dl
    nakenhavre hela korn
  • 6st
    vita sparrisar AA
  • 1st
    citron
  • 1dl
    vitt vin
  • 2dl
    vatten
  • 1tsk
    salt
  • 25g
    smör
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1st
    shalottenlök
  • 30g
    torkad svart trumpetsvamp (blötlagd)
  • 100g
    långlagrad svensk hårdost
  • 4st
    blad Ramslök till servering
  • 30g
    jordärtskockschips
  • örtolja

Så lagar du

  1. Koka spannmålen enligt anvisning och låt svalna.
  2. Skala fyra vita sparrisar.
  3. Koka upp en lag med saft från en citron, vitt vin, vatten, salt och smör.
  4. Lägg ner sparrisen i den kokande lagen och låt sjuda två minuter, dra kastrullen från plattan men låt sparrisen ligga kvar i lagen och dra fram till servering.
  5. Finhacka vitlök och shalottenlök och fräs på medelvärme tillsammans med den svarta trumpetsvampen. 
  6. Tillsätt spannmålen och hälften av lagen från sparriskoket. 
  7. Låt sjuda på svag värme tills det tar ihop till en krämig gröt.
  8. Dela ner den kokta sparrisen i mindre, lagom bite size, bitar.
  9. Bygg rätten med gröt i botten och toppa med lite finriven ost direkt på den varma gröten. 
  10. Skeda över bitarna av vit sparris, ramslök och jordärtskockschips. 
  11. Avsluta med att skumma upp den återstående sparrislagen till en luftig sås och skeda över. 
  12. Toppa med några droppar av örtolja och eventuellt lite mer av finriven ost.

 

Tips!
Jordärtskockschips gör ni enkelt själva. 

  1. Skala och hyvla skocka tunt på mandolin, lägg i ljummet vatten ett par minuter så stärkelsen släpper. 
  2. Ta sedan upp och torka torrt på papper eller handduk. 
  3. Fritera på låg värme  - 140° tills gyllene. 
  4. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper, salta.

Dela det här receptet med dina vänner!