Vit sparris med krämig "grotto" på svenska spannmål

Publicerat:
2025-03-21Tillagningstid:
Gröt har vi ätit ända sedan vikingatiden och här får ni ett recept på en lyxig variant med vårens primörer som för tankarna till en krämig risotto.
Ingredienser
4portioner
- 1dldinkel hela korn
- 1dlsvedjeråg hela korn
- 1dlnakenhavre hela korn
- 6stvita sparrisar AA
- 1stcitron
- 1dlvitt vin
- 2dlvatten
- 1tsksalt
- 25gsmör
- 1stvitlöksklyfta
- 1stshalottenlök
- 30gtorkad svart trumpetsvamp (blötlagd)
- 100glånglagrad svensk hårdost
- 4stblad Ramslök till servering
- 30gjordärtskockschips
- örtolja
Så lagar du
- Koka spannmålen enligt anvisning och låt svalna.
- Skala fyra vita sparrisar.
- Koka upp en lag med saft från en citron, vitt vin, vatten, salt och smör.
- Lägg ner sparrisen i den kokande lagen och låt sjuda två minuter, dra kastrullen från plattan men låt sparrisen ligga kvar i lagen och dra fram till servering.
- Finhacka vitlök och shalottenlök och fräs på medelvärme tillsammans med den svarta trumpetsvampen.
- Tillsätt spannmålen och hälften av lagen från sparriskoket.
- Låt sjuda på svag värme tills det tar ihop till en krämig gröt.
- Dela ner den kokta sparrisen i mindre, lagom bite size, bitar.
- Bygg rätten med gröt i botten och toppa med lite finriven ost direkt på den varma gröten.
- Skeda över bitarna av vit sparris, ramslök och jordärtskockschips.
- Avsluta med att skumma upp den återstående sparrislagen till en luftig sås och skeda över.
- Toppa med några droppar av örtolja och eventuellt lite mer av finriven ost.
Tips!
Jordärtskockschips gör ni enkelt själva.
- Skala och hyvla skocka tunt på mandolin, lägg i ljummet vatten ett par minuter så stärkelsen släpper.
- Ta sedan upp och torka torrt på papper eller handduk.
- Fritera på låg värme - 140° tills gyllene.
- Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper, salta.