Syrisk paprikaröra - muhammara

Publicerat:
2024-03-11En pepprig, het och smakrik röra på paprikapuré, rostade valnötter och granatäpplesirap. Servera som dippsås eller som tillbehör till maten.
Ingredienser
4portioner
- 3dlvalnötter
- 1dlpaprikapuré eller ajvar relish
- 0,75dlströbröd
- 1vitlöksklyfta, pressad
- 2mskcitronsaft
- 2-3mskgranatäpplesirap
- 1färsk chilifrukt
- 0,5 tskspiskummin
- 2-3 mskvatten
- salt och peppar
- olivolja
- rapsolja
Så lagar du
- Värm ugnen till 200°.
- Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min. Bränn dem inte för då blir de bittra i smaken. Ta ut från ugnen och lägg nötterna på en kökshandduk.
- Gnugga bort så mycket skal som möjligt från nötterna, det är ok om det finns lite skal kvar. Sortera bort nötterna utan att få med skalet som smulats i duken.
- Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Salta försiktigt, vissa paprikapuréer är väldigt salta i smaken, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.
- Häll sedan i olja medan mixern är igång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över i smaken. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippen. Ca 0,5 dl brukar vara ganska lagom.
- Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommet att svälla upp och då tjocknar röran.
- Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på. Om du vill ha lite tuggmotstånd i dippen kan du garnera med grovhackade valnötter.
- Servera med ett gott bröd och njuuut! Röran håller sig i kylen i ca 5-6 dagar.