Tempurafriterade grönkålsstjälkar

Publicerat:
2024-12-09Tillagningstid:
Nu är det läge att frossa i en av de mest C-vitaminrika grönsakerna som finns! Jo, jag pratar om grönkål som sannolikt är en av de äldsta kålsorterna vi har här i Norden. Den är inte bara nyttig utan den är god, tålig, klimatsmart samt kan användas som ingrediens till många olika rätter.
Ingredienser
6portioner
Grönkålspulver
- 1stgrönkålshuvud
Rotselleridipp med grönkål, sesam och lime
- 500grotselleri
- 2klyfta(or)vitlöksklyftor, skalade
- 0,5tskchiliflakes
- 4dlgrönsaksbuljong
- 1/3knippa(or)grönkålsblad, hackade
- 50gsmör
- 1tsksesamolja
- 1mskfisksås
- 1stlime, finrivet skal och saft
- salt
Brynt sojasmör
- 100gsmör
- 3mskljus soja
- 1msksocker
- 1tskingefära, finriven
- 1krmchiliflakes
- 1stlime, finrivet skal och saft
Tempurafriterade grönkålsstjälkar
- 20stgrönkålsstjälkar
- 1literrapsolja till fritering
- 1dlmaizena
- 1dlvetemjöl
- 1stägg
- 1tskbakpulver
- 3/4dlkolsyrat vatten eller öl
- 1dlpanko
Så lagar du
Grönkålspulver
- Repa blad från stjälkarna, spara 1/3 till rotsellerikrämen samt spara stjälkarna till tempurafriteringen
- Förväll bladen i kokande vatten
- Slunga bladen torra (helst i salladsslunga)
- Sprid ut på plåtar med bakplåtspapper
- Torka i 60 gradig ugn i ca 5 timmar
- Mixa de torra bladen till pulver med hjälp av matberedare.
Rotselleridipp med grönkål, sesam och lime
- Skala och hacka rotselleri grovt och lägg bitarna i en kastrull
- Lägg i vitlök, chili och häll på buljong
- Sjud bitarna mjuka
- Lägg i hackad grönkål och sjud ytterligare ca 1 min
- Häll av bitarna men spara buljongen
- Lägg rotselleribitar, grönkål, smör, sesamolja, fisksås och lime i en mixer
- Häll på lite av buljongen och mixa allt till en slät kräm
Brynt sojasmör
- Bryn smöret till en nötig färg
- Tillsätt soja och socker
- När det smöret svalnat något tillsätts, ingefära, chiliflakes och lime.
Tempurafriterade grönkålsstjälkar
- Blanda maizena, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt hälften av vattnet och blanda till klumpfritt.
- Tillsätt ägg och resten av vattnet och blanda till en jämn smet.
- Värm oljan till 180 grader.
- Skala grönkålsstjälkarna lätt med en vass potatisskalare.
- Vänd dem i frityrsmeten.
- Ta upp och vänd i panko.
- Fritera några bitar, lite i taget, ca 2-4 min eller tills dem är ljusa och knapriga.
- Ta upp och lägg på hushållspapper.
- Servera direkt med rotsellerikräm och brynt sojasmör.
- Pudra på lite grönkålspulver, servera direkt