Tempurafriterade grönkålsstjälkar

Ett vitt fat, vi ser en tjock grön röra toppad bed brynt sojasmör och ljust gröna tempurafriterade stjälkar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nu är det läge att frossa i en av de mest C-vitaminrika grönsakerna som finns! Jo, jag pratar om grönkål som sannolikt är en av de äldsta kålsorterna vi har här i Norden. Den är inte bara nyttig utan den är god, tålig, klimatsmart samt kan användas som ingrediens till många olika rätter.

Ingredienser

6portioner

Grönkålspulver

  • 1st
    grönkålshuvud

Rotselleridipp med grönkål, sesam och lime

  • 500g
    rotselleri
  • 2klyfta(or)
    vitlöksklyftor, skalade
  • 0,5tsk
    chiliflakes
  • 4dl
    grönsaksbuljong
  • 1/3knippa(or)
    grönkålsblad, hackade
  • 50g
    smör
  • 1tsk
    sesamolja
  • 1msk
    fisksås
  • 1st
    lime, finrivet skal och saft
  • salt

Brynt sojasmör

  • 100g
    smör
  • 3msk
    ljus soja
  • 1msk
    socker
  • 1tsk
    ingefära, finriven
  • 1krm
    chiliflakes
  • 1st
    lime, finrivet skal och saft

Tempurafriterade grönkålsstjälkar

  • 20st
    grönkålsstjälkar
  • 1liter
    rapsolja till fritering
  • 1dl
    maizena
  • 1dl
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    bakpulver
  • 3/4dl
    kolsyrat vatten eller öl
  • 1dl
    panko

Så lagar du

Grönkålspulver

  1. Repa blad från stjälkarna, spara 1/3 till rotsellerikrämen samt spara stjälkarna till tempurafriteringen
  2. Förväll bladen i kokande vatten
  3. Slunga bladen torra (helst i salladsslunga)
  4. Sprid ut på plåtar med bakplåtspapper
  5. Torka i 60 gradig ugn i ca 5 timmar
  6. Mixa de torra bladen till pulver med hjälp av matberedare.

 

Rotselleridipp med grönkål, sesam och lime

  1. Skala och hacka rotselleri grovt och lägg bitarna i en kastrull
  2. Lägg i vitlök, chili och häll på buljong
  3. Sjud bitarna mjuka
  4. Lägg i hackad grönkål och sjud ytterligare ca 1 min
  5. Häll av bitarna men spara buljongen
  6. Lägg rotselleribitar, grönkål, smör, sesamolja, fisksås och lime i en mixer
  7. Häll på lite av buljongen och mixa allt till en slät kräm

 

Brynt sojasmör

  1. Bryn smöret till en nötig färg
  2. Tillsätt soja och socker
  3. När det smöret svalnat något tillsätts, ingefära, chiliflakes och lime.

 

Tempurafriterade grönkålsstjälkar

  1. Blanda maizena, vetemjöl och bakpulver i en bunke. 
  2. Tillsätt hälften av vattnet och blanda till klumpfritt. 
  3. Tillsätt ägg och resten av vattnet och blanda till en jämn smet.
  4. Värm oljan till 180 grader. 
  5. Skala grönkålsstjälkarna lätt med en vass potatisskalare. 
  6. Vänd dem i frityrsmeten. 
  7. Ta upp och vänd i panko. 
  8. Fritera några bitar, lite i taget, ca 2-4 min eller tills dem är ljusa och knapriga.
  9. Ta upp och lägg på hushållspapper. 
  10. Servera direkt med rotsellerikräm och brynt sojasmör. 
  11. Pudra på lite grönkålspulver, servera direkt

Dela det här receptet med dina vänner!