Tiella barese - Potatis och kronärtskocksgratäng från Puglia

Publicerat:
2025-03-05Tillagningstid:
Orginalet av denna rätt görs med färska musslor, det här är den vegetariska varianten som görs med färska kronärtskockor när de är i säsong. En härligt rustik gratäng som kanske förvånar en svensk eftersom det både är ris och potatis i rätten. Funkar fint på egen hand med en sallad eller till en kött- eller fiskbit.
Ingredienser
6portioner
- 2stsilverlökar eller gula lökar
- 2stvitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- 1dltorrt vitt vin
- 500gpotatis
- 300garborioris
- 2-3stkronärtskockor – färska eller inlagda i olja
- 100griven pecorino
- 150gkörsbärstomater
- 4dlgrönsaksbuljong
- Salt och nymald svartpeppar
- 2 msk panko och 2 msk pecorino att toppa med
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Om du använder färska kronärtskockor, ansa dem enligt anvisningarna längst ner i receptet.
- Skala lök och vitlök och skär i tunna skivor.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknat.
- Häll på vin och ställ åt sidan.
- Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Använd gärna en mandolin.
- Skär kronärtskockorna i skivor eller klyftor. Halvera tomaterna
- Häll löken med vinet i botten av en ugnsfast form.
- Lägg ett lager med potatis.
- Salta och peppra lätt.
- Strö över hälften av riset.
- Lägg på ett lager med kronärtskockor.
- Strö på pecorino.
- Gör om ytterligare ett lager av potatis, ris, kronärtskockor och pecorino.
- Strö över tomaterna.
- Avsluta med ett lager potatis.
- Häll på buljong så att det kommer i nivå med det översta lagret potatis.
- Ringla över olivolja.
- Salta och peppra.
- Blanda pecorino och panko och strö över hela gratängen.
- Sätt in i ugnen i ca 50 minuter. Gratängen ska få färg och potatis och ris ska vara genomkokt.
Ansa kronärtskockor så här
- Skär av stjälken men lämna några centimeter.
- Ta bort de yttre, hårda bladen tills de inre och lite mjukare kommer fram.
- Skär bort toppen på de blad som är kvar med en vass kniv.
- Putsa stjälken och den nedre delen av kronärtskockan så det ljusare fruktköttet kommer fram.
- Skär skockan på hälften
- Ta bort eventuellt skägg runt hjärtat.
- Lägg de färdigansade skockorna i en skål med vatten och citronsaft från 1 citron.