Tiella barese - Potatis och kronärtskocksgratäng från Puglia

En grön tallrik med en gratäng gjord på ris, potatis och körsbärstomater. Vid sidan av gratängen ligger halverade körsbärstomater. I bakgrunden syns en ugnsform med mer gratäng.

Publicerat:

Tillagningstid:

Orginalet av denna rätt görs med färska musslor, det här är den vegetariska varianten som görs med färska kronärtskockor när de är i säsong. En härligt rustik gratäng som kanske förvånar en svensk eftersom det både är ris och potatis i rätten. Funkar fint på egen hand med en sallad eller till en kött- eller fiskbit.

Ingredienser

6portioner

  • 2st
    silverlökar eller gula lökar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2msk
    olivolja
  • 1dl
    torrt vitt vin
  • 500g
    potatis
  • 300g
    arborioris
  • 2-3st
    kronärtskockor – färska eller inlagda i olja
  • 100g
    riven pecorino
  • 150g
    körsbärstomater
  • 4dl
    grönsaksbuljong
  • Salt och nymald svartpeppar
  • 2 msk panko och 2 msk pecorino att toppa med

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Om du använder färska kronärtskockor, ansa dem enligt anvisningarna längst ner i receptet.
  3. Skala lök och vitlök och skär i tunna skivor.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknat. 
  5. Häll på vin och ställ åt sidan.
  6. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Använd gärna en mandolin.
  7. Skär kronärtskockorna i skivor eller klyftor. Halvera tomaterna
  8. Häll löken med vinet i botten av en ugnsfast form.
  9. Lägg ett lager med potatis. 
  10. Salta och peppra lätt. 
  11. Strö över hälften av riset. 
  12. Lägg på ett lager med kronärtskockor. 
  13. Strö på pecorino. 
  14. Gör om ytterligare ett lager av potatis, ris, kronärtskockor och pecorino. 
  15. Strö över tomaterna. 
  16. Avsluta med ett lager potatis.
  17. Häll på buljong så att det kommer i nivå med det översta lagret potatis.
  18. Ringla över olivolja. 
  19. Salta och peppra. 
  20. Blanda pecorino och panko och strö över hela gratängen.
  21. Sätt in i ugnen i ca 50 minuter. Gratängen ska få färg och potatis och ris ska vara genomkokt.

 

Ansa kronärtskockor så här

  1. Skär av stjälken men lämna några centimeter. 
  2. Ta bort de yttre, hårda bladen tills de inre och lite mjukare kommer fram. 
  3. Skär bort toppen på de blad som är kvar med en vass kniv.
  4. Putsa stjälken och den nedre delen av kronärtskockan så det ljusare fruktköttet kommer fram.
  5. Skär skockan på hälften 
  6. Ta bort eventuellt skägg runt hjärtat. 
  7. Lägg de färdigansade skockorna i en skål med vatten och citronsaft från 1 citron.

Dela det här receptet med dina vänner!