Vallonbulle

En bulle med gul fyllning på ett vitt fat med guldkant.

Publicerat:

Härliga vallonbullar på karlsbaderdeg. Jättegoda och kul som variation till vanliga kanelbullar. Karlsbaderdeg är en lite finare typ av vetedeg som innehåller mer smör, lite bakpulver och ägg. Testa att baka dessa läckerheter redan idag.

Ingredienser

23portioner

  • 750g
    extra starkt vetemjöl
  • 100g
    strösocker (ca 1dl)
  • 13g
    bakpulver (nästan en msk)
  • 250g
    vatten (2,5dl)
  • 50g
    jäst (1 paket)
  • 50g
    hela ägg (1st litet ägg)
  • 4g
    salt (nästan 1 tsk)
  • 175g
    smör rumstempererat

Fyllning:

  • 300g
    smör rumstempererat
  • 120g
    florsocker
  • 16g
    vaniljsocker (ca 1 msk)
  • 20g
    potatismjöl (ca 1 1/3msk)

Så lagar du

  1. I en degmaskin, blanda alla ingredienser (utom smör) i ca 8 min på medelfart. Detta är för att arbeta upp glutenet i degen. Tillsätt smör pö om pö och öka hastigheten och blanda ytligare i 5 min. Degen skall bli elastisk och homogen. 
  2. Stjälp upp degen i en bunke och täck den med en plastpåse. Ställ bunken med degen i kylen (helst över natten) för att kyljäsa (detta gör så att degen utvecklar mer smak och blir fast).
  3. Följande dag, slå upp degen i 2 lika bitar. Forma bitarna till 60g bollar lägg dem i formar.
  4.  Låt allt jäsa i en timme i rumstemperatur (degen skall vara dubbel i storlek och flexa tillbaka när man petar på den). Sätt ugnen på 190 grader. 
  5. Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienser för fyllningen till en homogen massa. Spritsa fyllning i bullarna. 
  6. Baka bullarna  i ca 10-15 min. När bullarna är klara, stryk dem med sockerlag och dekorera bullarna med pärlsocker. Låt bullarna svalna. Njut.

Dela det här receptet med dina vänner!