Vallonbulle

Publicerat:
2023-02-23Härliga vallonbullar på karlsbaderdeg. Jättegoda och kul som variation till vanliga kanelbullar. Karlsbaderdeg är en lite finare typ av vetedeg som innehåller mer smör, lite bakpulver och ägg. Testa att baka dessa läckerheter redan idag.
Ingredienser
23portioner
- 750gextra starkt vetemjöl
- 100gströsocker (ca 1dl)
- 13gbakpulver (nästan en msk)
- 250gvatten (2,5dl)
- 50gjäst (1 paket)
- 50ghela ägg (1st litet ägg)
- 4gsalt (nästan 1 tsk)
- 175gsmör rumstempererat
Fyllning:
- 300gsmör rumstempererat
- 120gflorsocker
- 16gvaniljsocker (ca 1 msk)
- 20gpotatismjöl (ca 1 1/3msk)
Så lagar du
- I en degmaskin, blanda alla ingredienser (utom smör) i ca 8 min på medelfart. Detta är för att arbeta upp glutenet i degen. Tillsätt smör pö om pö och öka hastigheten och blanda ytligare i 5 min. Degen skall bli elastisk och homogen.
- Stjälp upp degen i en bunke och täck den med en plastpåse. Ställ bunken med degen i kylen (helst över natten) för att kyljäsa (detta gör så att degen utvecklar mer smak och blir fast).
- Följande dag, slå upp degen i 2 lika bitar. Forma bitarna till 60g bollar lägg dem i formar.
- Låt allt jäsa i en timme i rumstemperatur (degen skall vara dubbel i storlek och flexa tillbaka när man petar på den). Sätt ugnen på 190 grader.
- Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienser för fyllningen till en homogen massa. Spritsa fyllning i bullarna.
- Baka bullarna i ca 10-15 min. När bullarna är klara, stryk dem med sockerlag och dekorera bullarna med pärlsocker. Låt bullarna svalna. Njut.