Vaniljglass med chilihonung, småkakor och stekta rabarber

Vaniljglass med chili honung, småkakor och stekta rabarber

Publicerat:

Tillagningstid:

Varför måste en dessert bara handla om socker, choklad, nötter, kola eller kanske bär? Här plockar vi in lite hetta och kryddor i desserten via vår goda kryddade honung. Desserten går utmärkt att servera året runt utan rabarber när denna inte är i säsong, eller varför inte byta ut den mot stekta äpplen?

Ingredienser

4portioner

  • ½liter
    god vaniljglass
  • 3-4msk
    chilihonung
  • 6-8st
    småkakor, tex kolasnittar, havrekakor eller drömmar
  • ev. plockad spansk körvel eller citronverbena
  • 150g
    rabarber (skalad vid behov)
  • 25g
    smör
  • ½dl
    strösocker

Chilihonung

  • 2dl
    honung
  • 2tsk
    chiliflakes efter smak (alt. 1 färsk chili)
  • 1tsk
    äppelcidervinäger
  • 2st
    stjärnanis
  • ½tsk
    nymald kardemumma
  • 1st
    kanelstång

Så lagar du

  1. Skär rabarber ca 2 cm breda bitar lite på snedden.
  2. Stek dem i smör ca 2 minuter på medelvärme och strö sedan sockret över och låt steka ca 2 minuter till eller tills sockret börjar få lite ljusbrun färg.
  3. Fördela rabarbern i fyra skålar. Lägg på glass och toppa med ringlad chili honung och smulade kakor. Garnera eventuellt med plockade blad av spansk körvel eller kanske citronverbena. Servera genast.

Chilihonung

  1. Hetta försiktigt upp honung, önskad chili (om färsk skiva den först tunt, men tänk på att tvätta de ordentligt först), kryddor och vinäger i en liten kastrull på medeltemperatur. Låt den sjuda upp och stäng sedan av värmen (ej koka).
  2. Låt stå tills den börjar bli svalare och häll sedan på en väl rengjord glasburk med lock. Sila eventuellt bort kryddor och chili före (låter du chilin ligga med blir den starkare)
  3. Förvara i rumstemperatur.

Dela det här receptet med dina vänner!