Vaniljglass med chilihonung, småkakor och stekta rabarber

Publicerat:
2024-05-03Tillagningstid:
Varför måste en dessert bara handla om socker, choklad, nötter, kola eller kanske bär? Här plockar vi in lite hetta och kryddor i desserten via vår goda kryddade honung. Desserten går utmärkt att servera året runt utan rabarber när denna inte är i säsong, eller varför inte byta ut den mot stekta äpplen?
Ingredienser
4portioner
- ½litergod vaniljglass
- 3-4mskchilihonung
- 6-8stsmåkakor, tex kolasnittar, havrekakor eller drömmar
- ev. plockad spansk körvel eller citronverbena
- 150grabarber (skalad vid behov)
- 25gsmör
- ½dlströsocker
Chilihonung
- 2dlhonung
- 2tskchiliflakes efter smak (alt. 1 färsk chili)
- 1tskäppelcidervinäger
- 2ststjärnanis
- ½tsknymald kardemumma
- 1stkanelstång
Så lagar du
- Skär rabarber ca 2 cm breda bitar lite på snedden.
- Stek dem i smör ca 2 minuter på medelvärme och strö sedan sockret över och låt steka ca 2 minuter till eller tills sockret börjar få lite ljusbrun färg.
- Fördela rabarbern i fyra skålar. Lägg på glass och toppa med ringlad chili honung och smulade kakor. Garnera eventuellt med plockade blad av spansk körvel eller kanske citronverbena. Servera genast.
Chilihonung
- Hetta försiktigt upp honung, önskad chili (om färsk skiva den först tunt, men tänk på att tvätta de ordentligt först), kryddor och vinäger i en liten kastrull på medeltemperatur. Låt den sjuda upp och stäng sedan av värmen (ej koka).
- Låt stå tills den börjar bli svalare och häll sedan på en väl rengjord glasburk med lock. Sila eventuellt bort kryddor och chili före (låter du chilin ligga med blir den starkare)
- Förvara i rumstemperatur.